Mac – Överföring mellan dator och iPhone/iPad

Importera från iPhone

Det finns en ganska fräck funktion i Mac som heter importera från iPhone. Om din iPhone finns i närheten av din dator kan du faktiskt se funktionen i Finder när du CTRL+Klickar i en mapp eller på Skrivbordet (som ju är en mapp i Finder egentligen). Längst ner i snabbmenyn hittar du ”Importera från iPhone”. För att funktionen ska vara aktiv måste din Mac och din iPhone vara anslutna till samma iCloud konto (AppleID). Enligt Apple ska Wifi och Bluetooth vara på men jag har testat utan dessa aktiva, och datorn kommunicerade ändå med telefonen. Jag låter det vara osagt.

Detta kan du göra med ”Importera från iPhone”:

 • Ta bild: När du trycker på Ta bild så startas kameran på din telefon. Ta bilden med kameran på din telefon. Tryck sedan ”Använd bild” om du är nöjd med den bilden eller ”Ta om” ifall den inte blev bra. När du trycker ”Använd bild” så förs den över till Skrivbordet på din Mac. När du använder den här funktionen sparas inte bilden på din telefon eller i din iCloud. Den läggs på skrivbordet i din Mac dator och det är det enda exemplaret av bilden som finns.
 • Skanna Dokument: Om du väljer skanna dokument så öppnas kameran på din telefon. Du riktar kameran mot det dokument du behöver skanna in i datorn och sen tar du bilden. Du kan redigera bilden om den behövs och sen trycker du ”Spara” i telefonen så hamnar dokumentet som en PDF på skrivbordet.
 • Lägg till skiss: När du trycker på ”Lägg till skiss” öppnas ett ritprogram i telefonen. Du kan rita din skiss och trycka klar när du är nöjd så överförs bilden till Skrivbordet på datorn.

Airdrop

Med Airdrop kan du snabbt föra över en fil från en Apple enhet till en annan. Om du vill föra över en fil eller en bild från en mapp i din Mac dator till en Iphone i närheten så är det enkelt men Airdrop. Du kan också föra över från iPad eller iPhone till din Mac dator. Det fungerar åt båda hållen.

 • AirDrop från Mac dator till iPhone/iPad: Öppna Finder och gå till den bild eller fil du vill överföra till din iPhone. Klicka på ”Dela-knappen” i verktygsfältet eller CTRL+Klicka på filen och välj Dela…
  När du trycker på Dela får du upp en ruta där du kan välja sätt att dela filen. Tryck på AirDrop. Nu bör du se telefonen i rutan och tryck klar efter detta. Det tutar till i telefonen när överföringen är klar. ”Obs! Telefonen måste vara vaken för att det ska fungera. Har den slocknat hittar inte datorn din enhet.”
 • Överföring från iPhone/iPad till Mac dator: När du vill föra över från din iPhone/iPad till en Mac dator så tar du fram det som du vill föra över till exempel en bild.
  • Sen trycker du på ”Dela-knappen” på telefonen.
  • På nästa sida trycker du på AirDrop ikonen.
  • Under ”Skicka en kopia med AirDrop” trycker du på den enheten som filerna ska hamna på.
  • När de är överförda till din Mac dator så ligger de i mappen Hämtade filer.

Handoff funktionen.

Handoff från dator till telefon.

Om du har en iPhone och en Mac så kanske du någon gång har sett att det dyker upp en ikon i dockan med en lite telefon i. Det kan vara till exempel en Safari ikon med en telefon i övre högra hörnet. Det är ett exempel på handoff funktionen. Det betyder att din mac uppfattar att du har en hemsida uppe i telefonen och om du vill fortsätta surfa på datorn så trycker du bara på den ikonen. På samma sätt kan man utföra Handoff med till exempel Pages, Numbers, Keynote och Mail. Det funkar för flera appar bara motsvarigheten finns i datorn.

Handoff från Telefon till dator.

Funktionen Handoff kan man aktivera/Inaktivera i både telefonen och datorn.

 • I telefonen under Inställningar, Allmänt och AirPlay och Handoff.
 • I datorn under Inställningar, Allmänt och AirDrop och Handoff.

AirPlay

AirPlay är inte riktigt samma sak som Handoff. AirPlay är mer om man vill streama media från sin telefon till en tv eller AppleTV. Om du öppnar Youtube till exempel och så startar du en video. Om du håller muspekaren över videon så får du upp ikoner och däribland ”Spela Upp på TV:n”.