Caps Lock vs. Shift

Vi kör lite mer baskunskaper för tangentbordet. Caps Lock och Shift tangenternas funktion är ganska lika men med en viss skillnad. 

Caps Lock

Caps Lock hittar du på tangentbordets vänstra sida precis bredvid a-tangenten. Det är en låstangent, dvs när du trycker ner den en gång så låser du dess funktion och när du trycker ner den en gång till så låser du upp dess funktion. Vad gör den då? Jo om du låser tangenten så kommer dina bokstäver bara skrivas med VERSALER. Du behöver inte hålla ner någon mer tangent för att skriva stora bokstäver när Caps Lock är aktiverad. 

TIPS! Om din dator säger att du inte har skrivit in rätt lösenord när du försöker logga in så kontrollera att du inte har råkat aktivera Caps Lock. Det är lätt hänt att man gör det. Ofta står det en liten notis i inloggningsfönstret att Caps Lock faktiskt är aktiverad och att du bör avaktivera den genom att trycka en gång på tangenten.

Shift

Shift tangenten finns på två ställen på ditt tangentbord. Det finns en tangent till höger och en till vänster för att du ska komma åt från båda dina händer när du skriver med fingersättning på tangentbordet. Shift använder man tillsammans med en annan tangent för att få VERSAL. När du skriver text vill du ju ha stor bokstav på i början av meningarna och i namn o.s.v. Du vill kanske inte hålla på att låsa Caps Lock varje gång för den skull, det vore bökigt. Shift kan ha en del andra funktioner i ditt operativsystem en de är inte dess huvudfunktioner så det får jag inte igenom här.