Program-menyn i Linux Mint Cinnamon.

Precis som i Windows miljöerna har även Linux Mint en Program-meny, eller som det heter i Windows, en Start-meny. I Linux Mint Cinnamon hittar du den längst till vänster på panelen nederst på skrivbordet. Klickar du på knappen LM så dyker den upp över knappen. Jag ska förklara hur den är uppbyggd.

Program-menyn i Linux mint Cinnamon
Program-menyn i Linux mint Cinnamon
  1. Längst ner till vänster hittar du funktionerna för att Stänga av, Starta om, Vänteläge, Logga ut och Låsa skrivbordet.
  2. Över detta finner du en lista med favoriter. Du kan själv lägga till och ta bort favoriter i den här listan. Standardinställningen är Firefox, Programhanteraren via vilken man installerar fler program, Inställningar (Kontrollpanelen), Terminalen (kommandotolken) och Nemo filhanteraren.
  3. Längst upp i menyn finns en Sökruta. Där kan du söka efter programmen istället för att gå via Programkategori.
  4. Kolumnen i mitten är Programkategorier. De installerade programmen ligger under den kategori som de tillhör. t.ex. LibreOffice hittar du under Kontor. Internetläsaren Firefox finner du under Internet.
  5. Dem högra kolumnen visar programmen i respektive kategori.

Fästa en Programikon i Favoritfältet.

Om du vill lägga till ett program i fältet favoriter så högerklickar du på programikonen i menyn och väljer Lägg till i favoriter. Om du vill ta bort den så gör du samma sak igen men om ett prgram redan finns i favoriter så är det tillgängliga kommandot Ta bort från Favoriter.

Lägga till i Favoriter m.m.
Lägga till i Favoriter m.m.

Som du också ser på bilden kan du genom att högerklicka på en programikon även Lägga till den på Panelen längst ner, Lägga ikonen som genväg på skrivbordet och Avinstallera programmet den här vägen.

Som du ser är det inte så himla komplicerat att navigera sig runt i menyn.