Bra att veta om trådlöst nätverk!

unsplash-logoThomas Jensen

På jobbet är det mycket frågor om trådlöst och hur det ska räcka i huset m.m. Jag ska försöka förklara några termer i samband med trådlöst nätverk. 

Frekvensband

Trådlösa nätverk sänder på frekvensband. Den vanligaste frekvensen är 2,4GHz men 5 GHz blir allt vanligare. Frekvensbandet är ett radiospektrum där trådlös kommunikation kan äga rum.

Skillnad 2.4GHz och 5GHz?

  • 2.4GHz: Det här är den vanligaste frekvensen. Den kan hantera hastigheter upp till 600Mbps under ideala förhållanden. Fördelen med 2.4GHz är att den når längre och är mindre känslig för hinder under vägen. Nackdelen är att det finns väldigt många typer av apparater som sänder på 2.4GHz vilket kan störa.
  • 5GHz: Den här frekvensen har funnits ett tag i den trådlösa världen men har inte varit så vanlig. Bara de senaste åren har det börjat dyka upp routrar som är Dual Band vilket innebär att de även sänder på 5GHz. Fördelen med 5GHz är att det bandet inte är lika populerat som 2.4GHz, vilket gör den stabil och det är betydligt snabbare hastighet med 5GHz, upp till 1300Mbps under bra förhållanden. Nackdelen med 5GHz är att den inte har så god räckvidd och tappar styrka 0m det finns hinder i vägen.

SSID = Namnet på det trådlösa nätverket

Termen SSID står för Service Set Identification. Enkelt förklarat är det namnet på ditt trådlösa nätverk. Det är det som syns när du söker efter ett trådlöst nätverk. Om du inte vill att din router ska sända ut namnet på ditt nätverk så går det att stänga av. Men då får du skriva in manuellt vilket nätverk du vill ansluta till. Det brukar stå på Routern vilket SSID den har.

Krypteringsnyckel = Lösenordet

Ditt trådlösa nätverk bör bara skyddat men ett lösenord för att inte vem som helst ska kunna ansluta sig till ditt nätverk. Detta lösenord kallas för krypteringsnyckel. Den står oftast skriven på routern för att man ska kunna hitta den. 

HomePlug från Devolo in action!
HomePlug från Devolo in action!

Förlänga ditt trådlösa nätverk

Om du bor i en villa med flera våningar så kan det vara så att du upplever en sämre mottagning i någon vrå av huset. Det beror på att signalen inte når fram riktigt. När du placerar din router i huset så sätt den så centralt i huset som möjligt. Tyvärr måste jag säga att fiberingångarna oftast dras in längst nere i ena hörnet på husen. Sämsta stället! Men om man vill kan man dra en kabel från fiberingången och in till en mer centrerad plats i huset och ha routern där.

Behöver man förstärkning av trådlöst Internet på övervåning så är bästa lösningen att dra en kabel från routern och upp till en central plats på övervåningen. Till den kabeln kopplar man sedan en Accesspunkt som ger dig en bra trådlös uppkoppling på övervåningen. Samma procedur om man har en källarvåning som ska kopplas upp. Om man har kabel mellan våningarna så tappar man minst hastighet på vägen. Det kan vara bra att tänka på om man har barn som spelar på datorn. De är känsliga för hastighetsförsämringar.

HomePlug

Homeplug kan fungera om man inte vill eller kan dra en kabel. Homeplug använder sig av elnätet ”som kabel”. Tänk på att Homeplug faktiskt tappar lite hastighet. De finns också med stöd för olika hastigheter. De snabbaste är ganska dyra att köpa. Homeplug finns både med och utan stöd för trådlöst Internet. Om du köper en med trådlöst så behöver du inte sätta en accesspunkt på övervåningen.

Så fungerar de:

Man köper dem oftast i 2 eller 3-pack beroende på hur många man behöver. Man sätter en i eluttaget (vägguttaget) vid routern i huset. Den andra sätter man på övervåningen, om det är dit man vill förlänga. Från denna andra drar man en kabel till sin dator eller så ansluter trådlöst till den.

Range Extender även kallad Repeater

Det man kallar range extender fungerar så att den placeras halvägs mellan routern och dit man vill förlänga sitt trådlösa nätverk. Den fungerar så att den plockar upp den trådlösa signalen från din router och skickar ut en förstärkt signal till målet. Man får räkna med att en range extender tappar hastighet beroende på hur långa avstånd det är man försöker att täcka.