Installera LibreOffice i Mac

Jag har gjort en video på hur man installerar LibreOffice i Mac. Den hittar du under LibreOffice – Gör det mer kompatibelt med Microsoft Office. | lindasdatorskola.se. Här kommer även en skriven instruktion för dig som har en Mac och vill använda LibreOffice.

  • Gå in på sidan: https://sv.libreoffice.org
  • Klicka på Hämta LibreOffice.
  • Välj den senaste versionen. Se till att du har valt macOS i listan och tryck sedan på knappen Download. Det tar dig till en ny sida men startar också nedladdningen.
Se till att du har valt macOS (64-bit) innan du klickar på Download.
  • På nästa sida ser du en grön knapp med texten Translated User Interface. Den måste du ladda ner om du vill få LibreOffice på Svenska.  Installationen som du gör med den första installationen kommer att vara på engelska så du behöver även språkpaketet.
Glöm inte språkpaketet om du vill ha svenska menyer och stavningskontroll.

Installera Programmet

  • När du har laddat ner allt så öppnar du Finder i din Mac. Gå till Hämtade filer och kör dmg-filen för LibreOffice. Dra LibreOffice ikonen till ikonen Applications i rutan som kommer upp när du dubbelklickar på installationsfilen.
Installera genom att dra ikonen till Applications.

Installera Språkpaketet för svenska.

När LibreOffice programmet är installerat ska vi även installera språkpaketet för svenska som vi laddade ner tidigare. Dubbelklicka på ikonen för Språkpaketet vi hämtade.

Installera språkpaketet.
  • Detta öppnar rutan LibreOffice sv Language Pack. Dubbelklicka på ikonen LibreOffice Language Pack i rutan som kommer upp.
  • Nu ska språkpaketet vara installerat.
  • Om du fortfarande får Engelskt gränssnitt så kan du avsluta LibreOffice helt och sedan starta det igen. Då ska du ha ett översatt gränssnitt.

Avsluta ett program helt i macOS.

Tänk på att i macOS så avslutar man inte helt genom att bara stänga programrutan. Du måste peka på ikonen i dockan. Hålla nere CTRL + Klicka på ikonen för LibreOffice i dockan och välja Avsluta i menyn som dyker upp.

CTRL + Klick = Högerklick = Snabbmeny.

Hur avgör man då om ett program i Mac är avslutat eller bara öppet i bakgrunden? Ju om du tittar i dockan så ser du en prick under ikonen för de program som inte är helt avslutade.

Avsluta program i macOS.