12 Nyheter i macOS Mojave!

MacOS Mojave har släppts. Här är 12 nya funktioner i Operativsystemet från Apple.

1. Mörkt läge: Nu kan du välja att ha mörkt läge på dina fönster även i MacOS. Den funktionen har vi haft i Linux i över ett decennium. När Apple presenterar detta är det en sensationell innovation som de tror att ingen har kommit på förut. 
Förutom mörkt läge har de även lagt till lite fler accentfärger att välja på istället för det gamla blått och grått. Accentfärgerna och Mörkt läge hittar du i Inställningar  under rubriken Allmänt.

Apples Finder i den nya mörka läget.
Mojave fick även ett mörkt tema.

2. Dynamisk Desktop: Detta innebär att din bakgrundsbild förändras under dagens lopp. Ljuset i bilden speglar tiden på dagen. 

Dynamisk Desktop. Dialogrutan för Skrivbord och skärmsläckare.
Skrivbordet förändras under dagen.

3. Skärmklippsverktyget: Har fått sig en rejäl förbättring och är mycket enklare att använda. Dessutom har de lagt till en funktion för att spela in skärmen. Jag ska erkänna att jag har aldrig kommit överens med det tidigare skärmklippverktyget och Inspelningen i Quicktime har lämnat mig lite att önska. En annan nyhet är att de har lagt till en liten editor där du kan justera ditt skärmklipp med text och ritningar. Tumme upp för den här förbättringen. 

Skärmklippsverktyget i MacOS Mojave.
Bättre verktyg för skärmbild och skärminspelning.

4. App Store: Har fått en helt ny design. Nu hittar man rubrikerna på vänstersidan och faktisk är det lite enklare att hitta i den nya versionen. 

Ny design på Appstore för MacOS Mojave.
Ny design på Appstore

5. Travar (Stacks): Detta är ett sätt för dig att sortera ditt skrivbord. Det riktar sig till oss som lägger mycket grejer på skrivbordet. Du kan sortera efter Typ av fil, Senast öppnad, Tilläggsdatum, Ändringsdatum, Skapelsedatum och Taggar. En bra funktion med andra ord. 

Travar eller Stacks som det heter på engelska.
Skrivbordet blir mindre stökigt med Stacks!

6. Galleriet: Finder har fått ett nytt visningsläge i Galleriet. Något liknande har väl funnits förut men det nya är förbättrat med snabbfunktioner för att bland annat rotera bilder och utföra enkla anteckningar på bilder och även se Metadata för filerna. 

Galleriet i MacOS Mojave
Nytt visningsläge i Finder.

7. Snabbredigeringsläge: När du har markerat en fil i Finder kan du trycka på mellanslagstangenten för att få upp en snabbvy av filen och göra förändringar på den. 

8. Förhandsvisningen: Denna har även den fått funktioner för redigering av bilder och du kan även rita och anteckna på PDF filer. 

Redigeringsläge i Förhandsvisning
Redigeringsläge i Förhandsvisning.

9. Nya appar: En del appar från iOS har migrerats över till MacOS. Bland annat en app för styrning av hemmet, RöstMemo som du kan synka mellan enheter samt en Aktiemarknadsapp. Enligt Apple ska det även finnas en Nyhetsapp men det kan röra sig om den amerikanska marknaden än så länge för den finns inte med i min uppdatering. 

10. Nyligen använda appar: Dockan har fått en sektion som heter där nyligen använda appar ligger samlade. 

11. Säkerhet: Under Säkerhet och integritet kan man kontrollera och styra vilka appar som har tillgång till din kamera och mikrofon. Mojave har även fått ett förbättrat skydd mot spårning av användares identitet på webben. 

12. Emojis i e-post appen och Webbplatssymboler i Safaris flikar: 
Programmet E-post har nu stöd för att lägga till Emojis. Du hittar en meny för detta i fönstret nytt meddelande. 
Nu kan du även göra det lite trevligare i Safari genom att lägga till Webbplatssymboler för de sidor du har framme i flikarna. För att aktivera webbplatssymboler går du till menyn Safari – Inställningar – Flikar och där bockar du i ”Visa webbplatssymboler i flikar”.

Webbplatssymboler i flikarna i Safari efter uppdateringen till MacOS Mojave.
Webbplatssymboler på flikarna.

Summering!

Jag har aldrig varit ett stort fan av macOS även om jag alltid har tyckt att det är det snyggaste operativsystemet som har gjorts. Med de förbättringar som jag har gått igenom här tycker jag definitivt att det är mer användbart även om det fortfarande finns lite brister och buggar. En bugg som jag alltid har stört mig på är i Finder som inte automatiskt sorterar ihop filerna i en mapp när man har tagit bort något. Istället är det en massa mellanrum där tidigare filer och mappar har varit. Man får aktivt sortera om mappen för att det ska se snyggt ut. Ett företag som har skapat MacOS och som tar så hutlöst mycket betalt för sina produkter borde kunna fixa en sådan lite detalj.
Hur som helst tycker jag att Mojave är värd att installera. Om du är rädd för barnsjukdomar ska du dock vänta lite och så är det ju med alla nya versioner av program och operativsystem. Det kan ta lite användande innan tillverkaren får produkten i stabilt skick. Under min test har jag inte märkt av några problem med min dator. 

Finderbuggen! Ingen automatisk sortering i Finder.
Sortera automatiskt tack!