Microsoft-konto eller lokalt konto?

När du installerar din dator eller startar din nya dator för första gången blir du ombedd att skapa ett användarkonto. Microsoft vill helst att du skapar ett s.k. Microsoft-konto som du loggar in med. När du loggar in med ett sådant konto så kopplar du automatiskt upp dig mot Microsofts olika tjänster vid inloggningen. Ett lokalt konto däremot existerar bara i din dator och är inte kopplat till några tjänster alls. När du använder ett lokalt konto kan du även välja att logga in utan lösenord. 

Microsoft-konto, har du ett redan?

Det är väldigt vanligt att människor redan har ett Microsoft-konto utan att det har förstått detta. Om du t.ex. tidigare har skapat en e-post som slutar med @hotmail.com, @hotmail.se, @live.se, @msn.se eller @outlook.com så har du ett Microsoft-konto. När man pratar om inloggningsuppgifter till det kontot så är inloggningen till din ”hotmail” synonym med inloggning till ditt Microsoft-konto. Skulle du av någon anledning byta lösenord på din ”hotmail” så byter du alltså även på Microsoft-kontot. Det är viktigt att komma ihåg sedan när du ska logga in i datorn för du har ju bytt lösenord på den också om du loggar in med ett Microsoft-konto.  

Vad är det för tjänster?

Tjänsterna i ditt Microsoft-konto - Kan variera beroende på prenumeration.
Tjänster från Microsoft

E-post ”Hotmail”

En nämnde jag i det tidigare stycket och det är tjänsten E-post. Din ”hotmail”! Jag väljer att kalla allt för hotmail för det är nog enklare att förstå. Du har alltså en e-postadress och skickar och tar emot e-post på en av Microsofts Servrar.

OneDrive – Molnlagring!

Den här är svårare för mina kunder att greppa. Molnlagring är över huvud taget svårt att få begrepp om. Microsofts Molnlagring heter OneDrive. När du har ett konto hos Microsoft får du automatiskt 5GB lagringsutrymme på Microsofts servrar att lagra filer på. I din Windows dator finns ett litet program som heter OneDrive. Programmet fungerar så att den synkroniserar filer från en mapp på din dator till din OneDrive-plats på Microsofts server. Mappen på din dator heter även den OneDrive för att du enkelt ska veta var du ska placera de filer som du även vill spara på servern. Kom ihåg att inte lägga mer filer i mappen OneDrive än vad du har plats på server. 

Vad är det för bra med molnlagring?

En fördel är att du kan använda platsen som backup för viktiga filer. En annan fördel är att du kan komma åt filerna från en annan dator om du skulle behöva  detta. Du kommer åt dem via din webbläsare såsom Edge, Chrome eller Firefox. I webbläsaren skriver du in www.onedrive.com. Logga in med ditt Microsoft-konto.

Office online.

Om du loggar in på ditt Microsoft-konto via en webbläsare så kan du använda något förenklade versioner av Office-programmen Word, Excel, PowerPoint och Onenote. De filer som du skapar sparas automatiskt på din Onedrive. 

Skype

Som är ett program för kommunikation via chat eller röst med bild om du så vill. Du kan använda ditt Microsoft-konto för att logga in i Skype.

Microsoft Store

Om du vill köpa appar i Microsoft Store måste du vara inloggad i Store med ditt Microsoft-konto. Du behöver däremot inte vara inloggad för att installera appar som är gratis.

Det finns några fler tjänster som Microsoft erbjuder men de här är de vanligaste.

Varför logga in i datorn med ett lokalt konto?

För det första kanske du inte vill ta del av Microsoft onlinetjänster. Du har inget behov av dem. För det andra kanske du inte vill använda ett lösenord på din dator. Då måste du välja ett lokalt konto.