Linux

Linux Pingvinen
Pingvinen är en välkänd ikon för Linux – Bild från Pixabay

Öppen källkod

Linux är ett operativsystem eller en kärna till ett operativsystem som bygger på öppen källkod. Den s.k. GNU General Public License som innebär att man har friheten att sprida, använda och vidareutveckla programvaran om man vill.

Distributioner

Det finns olika varianter av Linux s.k. distributioner. När man börjar använda Linux så kan det vara ganska knepigt att hitta rätt bland dessa. Den distribution som jag personligen anser vara den bästa för en nybörjare på Linux är Linux Mint.

Arkitekturer

Det finns även en del olika arkitekturer att välja mellan och de här är de vanligaste.

Arch: Bleeding edge. Med Arch kan man få de allra senaste versionerna av program. Baksidan till det är att det tyvärr kan bli lite instabilt.

Ubuntu: Canonicals Ubuntu är kanske den vanligaste arkitekturen. Linux Mint är baserat på denna. Flaggskepps distributionen heter också Ubuntu. Jag tycker själv att Ubuntu-baserade distributioner är de som är enklast att använda.

Debian: Det här är den stabilaste arkitekturen i Linux. Vill du ha en miljö som aldrig kraschar så är det Debian du ska använda. Själv har jag inte blivit vän med den här. Debian hoppar inte på nyheterna i första taget utan väntar in stabiliteten.

Skrivbordsmiljöer

För att göra det ännu mer förvirrande så finns det i Linuxvärlden olika skrivbordsmiljöer att välja emellan som t.ex. GNOME, KDE, XFCE, CINNAMON, MATE, LXQT, LXDE och så finns den några till. Skrivbordsmiljön är själva fönstermiljön i ditt användande.