Inställningar – Bluetooth & Enheter -Mus

Inställningarna för muspekarens funktion är viktig att ha koll på. Om den är felinställd kan det innebära att du spänner dig i den arm som du håller musen och skadar dig. Du har väl hört talas om musarm?

Inställningar för pekdonet i Windows 11
Inställningar för pekdonet

Primär musknapp: Den primära musknappen på musen är den som man vänsterklickar med. För en högerhänt så är det just vänster musknapp. Men om du använder musen med vänster hand i stället så kan du växla över den primära musknappen till högerknappen i stället. Eftersom man styr den primära musknappen med pekfingret så blir det högerknappen för en vänsterhänt person.

Muspekarens hastighet: Det är här det kan bli musarm om det inte är anpassat till dig som använder datorn. Hastigheten innebär hur snabbt musen rör sig över skärmen. Går det för fort kan du bli spänd i armen precis som du kan bli om det går för sakta. Ta dig en minut och ställ in det efter dina preferenser.

Rullning

Snurra hjulet flera gånger för att skrolla: Här ställer du in hur snabbt du ska skrolla med mushjulet. Det kan välja flera rader åt gången eller en skärm åt gången vilket skrollar väldigt snabbt.

Rader att rulla i taget: Om du väljer att skrolla flera rader så kan du här ställa in hur många rader den ska rulla åt gången.

Skrolla innehållet i inaktiva fönster när du håller markören över dem: Här väljer du av eller på men vad innebär det?

Om du har till exempel två fönster öppna och du har klickat på fönster 1 vilket gör detta till det aktiva fönstret. Om du för muspekaren över fönster 2 utan att klicka på det så kan du fortfarande skrolla i fönster 2. Skulle du klicka i fönster 2 så bli det ju aktivt igen.

Relaterade inställningar

Fler musinställningar: Om du klickar här kommer den traditionella dialogrutan Egenskaper för Mus att visas. Det som är bra med den är att du här även kan ställa in hastigheten på dubbelklicksfunktionen.

Muspekare: Om man har en synnedsättning så kan det vara svårt att se muspekaren på skärmen. Om du klickar här kommer du till hjälpmedel där du ställer in muspekarens färg och storlek.