Välja rätt skrivare!

Photo by Bank Phrom on Unsplash

Jag tänkte att jag skulle ta upp ämnet skrivare i det här inlägget. Vad ska man ha för skrivare och vad bör man tänka på när man köper en skrivare. Vi kan ju börja med att titta på vad det finns för skrivare.

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare använder flytande bläck för att skriva till papperet. Vill man ha färg och kunna skriva ut riktiga foton på blanka papper så är det denna skrivaren du ska ha. Bläckskrivare för hemmabruk brukar inte vara så jättedyra. De ligger från 500 kr och upp för de allra billigaste. Den här typen av skrivare finns även som multifunktion d.v.s. förutom att du kan skriva på den så kan du även skanna och kopiera dokument på den. 

Laserskrivare

Laserskrivare finns som både färgskrivare och enbart svartvit skrivare. Om du står i en affär så brukar de benämnas Färglaser och Monolaser. Laser skrivare använder tonerpulver som bränns till papperet vid utskrift. En färglaser har 4 olika tonerkassetter, BK = Svart, Cyan = Blå, Magenta = Röd och Yellow = Gul. En Monolaser har bara en enda som består av svart pulver. Både färglaserskrivare och svartvita skrivare finns som enbart skrivare och som s.k. multifunktion vilket innebär att det går att skanna och kopiera dokument på skrivaren.

Ekonomin!

Priset

Vilken skrivare du väljer kan ha en stor inverkan på ekonomin. Det är jätteviktigt att ha en del kriterier klart för sig innan man stiger in i butiken och ska köpa en skrivare. Huruvida du väljer en skrivare som är multifunktion eller inte påverkar inte din användar ekonomi nämnvärt. Du märker det bara på att multifunktionsskrivaren är något dyrare i inköp.

Vilken skrivare baserat på antal utskrifter?

En bra regel att hålla sig till när man ska välja rätt skrivare är att fundera på hur mycket man skriver ut först och främst. Ju mer du skriver ut desto dyrare skrivare bör du köpa. Konstigt? Inte alls. Ju dyrare skrivare desto större toner/bläck kapacitet till skrivaren. Billiga skrivare får du byta förbrukning oftare i. Detta påverka din utskriftskostnad under skrivarens livstid.

Färglaser vs. Bläckskrivare

Okej så du har bestämt att det ska gå att skriva ut i färg. Är du en privatperson som skriver ut dokument eller bilder lite då och då bör du välja en Bläckstråleskrivare. Här får du mycket skrivare för pengarna och förbrukningen bränner inte hål i plånboken varje gång du ska byta. Tänk även här på att inte ta den absolut billigaste skrivaren. Kontrollera hur många sidor förbrukningen kan hantera. Företag som inte skriver så jättemycket kan även de vara bättre servade med en kontorsskrivare som skriver med bläck.

Om vi tittar på färglaser, vad finns det att tänka på? Definitivt hur mycket man skriver ut. Tänk också på att en färglaser har mycket fler slitdelar. Inte bara tonerkassetterna behöver bytas ut ibland. Den har även en trumma som slits ut. Den som väljer en färglaser bör skriva ut hundratals sidor i månaden för att det ska vara riktigt lönt att ha en sådan skrivare. En uppsättning toner till en färglaser kan går loss på flera tusen och en ny trumma efter 15000 sidor är också några tusenlappar.

Färglaser vs. Monolaser

En svartvit laser har förutom en tonerkassett även en trumma som slits med tiden och behöver bytas. Eftersom trumman bara servar en tonerkassett är denna billigare än motsvarande till en färglaser. Man kan krasst säga att allt är billigare med en svartvit laser. När man pratar om förbrukningskostnaden på en monolaser så ligger den på kanske runt 20 öre per sida medan man får räkna med att en utskrift på färglaser går loss på över kronan. Företag som bara skriver ut fakturor och ekonomipapper bör välja en bra svartvit laser. Då får man bäst ekonomi per kopia. Om du nu har en färglogga som ska med så köp inte en färglaser för det. Om just den måste vara i färg så välj att köpa papper med din logga tryckt på pappret istället. Det är mitt tips.

Privatpersoner som bara skriver lite bankpapper klarar sig fint med en svartvit skrivare eller multifunktion.

Sköta skrivaren

Bläckstråleskrivare:

Om man har en bläckstråleskrivare bör man inte kapa strömmen till denna när den inte är i bruk. Bläckskrivaren behöver nämligen hålla skrivarhuvudet fuktigt och det sköter den själv om i programmerade intervaller. Så när du har skaffat en bläckskrivare. Var noga med att ställa in rätt tid och datum i den och låt den bara gå ner i strömsparläge när den inte används. Många tror att skrivaren ska stå och slurpa upp hela patronen när den sköter om sig själv men det hör till den förgångna. Däremot kommer den att ta mycket bläck om man måste köra rengöringsprogrammet för att skrivhuvudet har stått och torkat.

Så det här med vilket bläck man bör använda. Jag säger så här! Om du inte är rädd om din skrivare så köp icke original men om du vill ha en bättre utskrift och längre livslängd på skrivaren så köp originalbläck från tillverkaren. Min erfarenhet med icke originalbläck är att de varierar så i kvalitet. Patronerna läcker ofta och bläcket är blaskigare i konsistensen.

Färglaser:

Gör rent din skrivare med en mjuk trasa med jämna mellanrum. När det gäller förbrukning så rekommenderar jag att använda originaltoner. Jag har själv använt både och och icke original toner brukar läcka och skapa utskriftsproblem. Ställ in rätt datum och tid i skrivaren när du installerar den. Detta har dock ingen direkt underhållsfunktion.

Konstiga myter!

De flesta tror att startpatronerna till en bäckskrivare inte innehåller så mycket bläck. Det är faktiskt fel. I alla fall när det gäller Brother. Startpatronerna innehåller mer bläck för de ska fylla systemet vid första användningen.

Det går inte att skriva så många sidor med en starttoner. Det är faktiskt också delvis fel. Ja det är mindre toner i startpatronen men inte så mycket mindre. Jag var i ett känt varuhus en gång med min far som skulle köpa en laserskrivare. Säljaren uppmanade pappa att köpa en extra toner till skrivaren för den skulle ta slut väldigt snabbt. Det var inte korrekt. Start tonern på den skrivaren tog 700 sidor medan en originaltoner tog 1000 sidor.