Webbappar i Linux Mint

Med version 20.1 har vi fått applikationen Webbappar i Linux Mint. Webbappar hjälper dig att skapa en egen ”app” av en webbsida. Det är ingen app i sig men vad den gör är att skapa en programikon, skalar bort alla verktygsfält i din webbläsare och bara visar den hemsida som du vill köra som ett eget program. Ett bra exempel på när man skulle vilja ha en egen app för en hemsida är i Gmail, Outlook på webben, Fortnox bokföring, ja alla hemsidor som man egentligen kör som program. Du kan skapa en webbapp av vilken hemsida som helst så klart. Facebook kan vara ytterligare ett exempel.

Yontube som webbapp.
Sidan Youtube som Webbapp.

Så här fungerar Webbappar:

Webbappar hittar du i programmenyn under kategorin Internet. När du först startar programmet får du upp en lista på de Webbappar som du har skapat. Du kan lägga till en ny, ta bort, redigera eller starta en app härifrån. Har du inte ännu skapat någon så kommer det att vara tomt i listan. För att skapa en ny webbapp klickar du på plus-tecknet nedanför listan.

Cinnamon med Webbappar.
Cinnamon med Webbappar.

Det öppnar gränssnittet lägg till en ny webbplats-app:

Lägga till en ny Webbapp
Lägga till en ny webbapp.
  • Namn: Här döper du webbappen.
  • Adress: Här skriver du in hemsidans adress eller url. Du vet, https://www.lindasdatorskola.se till exempel.
  • Ikon: Klicka på ikonen för att välja en ikon till din webbapp. Om du inte hittar någon som passar kan du klicka på rutan till höger om fältet adress för att söka ikonen på Internet.
  • Kategori: Här väljer du under vilken kategori i programmenyn som din webbapp ska ligga.
  • Webbläsare: Vilken webbläsare ska öppna fönstret. Om du har fler än en webbläsare installerad kan du välja på fler. Annars är Firefox standard eftersom den är förinstallerad i Linux Mint. Mitt råd är att välja den webbläsare som du använder mest.
  • Navigationslist: Du kan välja att visa navigationslisten i webbläsarfönstret. Det är ett enkelt av/på val. Du måste välja om du vill se navigationslisten när du skapar webbappen. Du kan inte redigera detta val i efterhand.

I Windows kan du skapa Webbappar i Webbläsaren Microsoft Edge. Jag kommer att lägga upp en instruktion om hur man gör detta i Windows längre fram.