Ändra accentfärgerna i Windows!

Förutom att man kan ändra bakgrundsbild i Windows så kan du även ändra färger i Windows. Du kan ändra accentfärger, färgen i aktivitetsfältet och du kan välja mellan ljus eller mörk inställning på appar. Sedan version 19.03 kan man även ha ett helt ljust tema i Windows.

För att ändra färginställningarna högerklickar du på skrivbordet och väljer Anpassa. Under Anpassning klickar du på Färger.

Dialogrutan Färger under Inställningar i Windows 10.
Dialogrutan Färger unde Anpassning

Välj Färg

Under välj Färg har du möjligheten att välja om du vill ha ett helt ljust tema, d.v.s. om du vill att dina fönster samt aktivitetsfältet ska vara ljusa. Du kan även ha mörk färg. Då blir alla dina dialogrutor inklusive aktivitetsfältet mörka. Du kan även Anpassa, ha mörkt aktivitetsfält som tidigare och ljusa fönster. Eller tvärtom. Standardläge för Windows avser Aktivitetsfältet. Standardappläge avser färg på dialogfönster och Utforskaren.

Färgalternativ vid Anpassa
De här valen får du när du väljer Anpassat i rutan.

Genomskinlighetseffekter:

I de senaste versionerna av Windows 10 har vi fått en del snygga genomskinlighetseffekter. Du ser dem i startmenyn, i aktivitetsfältet och under kategorierna i appen Inställningar. Om du inte vill ha genomskinlighet kan du stänga av det här. Det kan vara en bra idé att göra det om din dator har väldigt begränsad prestanda.

Accentfärg

Accentfärg är den färg som dina appikoner får om de inte redan har en fördefinierad ikon. Den lilla rutan längst upp i dialogrutan som visar din desktop visar hur det kommer att se ut. Om du vill att Din accentfärg ska hämtas från din bakgrundsbild så kan du klicka i ”Välj accentfärg från min bakgrund automatiskt”. Vill du välja färg själv gör du det genom att klicka på önskad färg i paletten under Windows-färger. Du kan också blanda en egen färg om de som finns inte passar dig.

Fler alternativ…

Visa accentfärg på följande ytor:

Du kan välja att färga aktivitetsfältet, start-manyn och åtgärdscenter med din accentfärg. Du kan också välja att ge dina skrivbordsappar en färgad namnlist. Om du t.ex kryssar i namnlister och öppnar din Utforskare så ser du hur det kan bli.

Utforskaren med blå namnlist.
Så här ser det ut med blå färg på Utforskarens namnlist.