macOS

Operativsystem från Apple

Operativsystemet i en Mac-dator från Apple kallas numera för macOS. Tidigare mac OS X. Förväxla inte macOS med IOS som är operativsystemet i Ipad och Iphone. IOS är även det ett operativsystem från Apple men det är bara för Smarta enheter som mobiltelefoner och surfplattor samt smartklockor. MacOS är sålunda för datorer som bärbara och stationära enheter.

Enkelhet

MacOS är skapat men enkelhet i åtanke. Meningen med operativsystemet var från början att vem som helst skulle kunna sätta sig vid datorn och förstå hur det skulle användas och det är faktiskt delvis sant. Visst är funktionerna ganska enkla att förstå sig på men enkelhet beror också lite på vad man är van vid på ett personligt plan. En Windows användare tycker säkert att mycket med macOS är krångligt och vice versa.

Stabilt

MacOS har ett rykte om sig att vara väldigt stabilt och det stämmer. MacOS är ju bara gjort för ett begränsat antal maskinvarukonfigureringar som Apple har bestämt. Det gör att det kan testas för stabilitet på ett helt annat sätt än Microsofts Windows som ska passa en enorm mångfald av moderkort, chipset, grafikkort mer mera. Att Windows fungerar så bra som det gör med tanke på detta är väldigt imponerande. Tänk på det!

Säkerhet

Mac datorer kan inte få virus. Det är en vanlig uppfattning. Att macOS pga sin arkitektur är mindre sårbar för virus är sant men din mac-dator kan infekteras av virus och malware så du bör inte invagga dig i en falsk säkerhet. Var försiktigt på Internet vad du än använder för operativsystem. Skaffa ett bra virusskydd och tveksamma hemsidor bör undvikas.

Så här gör du!

Under den här rubriken i datorskolan hittar du artiklar om hur man gör med diverse funktioner i macOS. Det täcker kanske inte allt men förhoppningsvis får du en och annan aha-upplevelse.