Avinstallera ett program i Linux Mint

Det finns flera sätt att avinstallera ett program i Linux Mint Cinnamon. Det enklaste sättet är att gå via Programhanteraren. Den hittar du i menyn under Favoriter eller under Administration – Programhanterare.

Programhanteraren i Linux Mint. Den är den samma i alla versioner av Linux Mint.

I Programhanteraren:

Gå till programmet. I exemplet ska jag ta bort Gimp eftersom jag inte använder det. Så jag kan antingen söka efter Gimp eller gå in under Grafik kategorin. Alla program som är installerade på systemet har en lite grön bock ikon efter sig. Så jag klickar på den Gimp som har det. På nästa sida kan jag välja Ta Bort för att avinstallera. När jag lägger till eller tar bort ett program måste jag ange mitt systemlösenord samma som det jag använder när jag loggar in i datorn. 

Ska jag installera eller avinstallera flera program i samma session i Programhanteraren så behöver jag inte ange lösenord för nästa. Om jag stänger ner Programhanteraren och öppnar den igen måste jag åter ange lösenord för att göra en systemändring.

Instruktionsfilm:

Se videon i helskärm. Den är inspelad på min 4K skärm på min installation, vilket gör allt ganska smått. Ska fixa detta till nästa video.