Windows på en Mac!

Om du är i den situationen att du behöver köra Microsoft Windows på en Mac så finns det flera lösningar på detta. Gemensamt för alla lösningar är att du måste ha köpt en giltig licens för Windows.

Boot Camp

Med Boot Camp assistenten får du hjälp att skapa en partition på din Mac där Windows kan installeras. Kom ihåg att du måste ha Windows 10 på ett USB-minne och så måste du ha ett USB-minne som du kan spara drivrutinerna på. USB-minnet med drivrutiner skapas via assistenten. Assistenten hittar du i program-menyn under övrigt.

Boot Camp under Övrigt i Launchpad

Boot Camp skapar en dual boot på din Mac med Både MacOS och Windows. Du kan endast använda en miljö i taget.

Mer information om hur du installerar och använder Boot Camp hittar du på Apples hemsida.

Parallels Desktop

Parallels Desktop är ett kommersiellt program som skapar en virtuell dator i din Mac miljö, på vilken du installerar din Windows version. Med Parallels kan du använda Windows programmen i den virtuella datorn eller köra dem som fristående program i din Mac miljö. Du kan fästa genvägar till dina Windows program på dockan precis som om de var installerade i macOS.

För att använda Parallels måste du köpa en licens. Den kostar ca 80 Euro. Läs mer om programmet på deras hemsida.

Bild på Skrivbord med Parallels installerat.
Bild på Skrivbord med Parallels installerat.

VMware Fusion

Precis som i Parallels installerar du din Windows licens i en virtuell dator i programmet. Du startar programmet och din Windows desktop från MacOS. Det är alltså ingen dualboot funktion som med Boot Camp. Med Unity View mode kan du köra programmen som om de var installerade i MacOS. VMware är ett kommersiellt program som kostar ungefär 90 euro. Se hemsidan för mer information om programmet.

VMWare Fusion för Mac
Bild på VMWare Fusion in Action från VMWare hemsida.

Virtualbox

Precis som med Parallels och VMware installerar du din Windows licens i en virtuell dator som du skapar i programmet. Med Virtualbox kan du inte köra dina Windows program som fristående program så som du kan i Parallels och VMware Fusion. Virtualbox kostar inget och kan laddas ner på deras hemsida.

Virtualbox på en Mac
Virtualbox på en Mac

Tänk på:

Att det tar en del kraft av din dator att köra en virtuell dator. Du för kontrollera systemkraven innan du köper något av programmen. Virtualbox kostar ju inget så det kan vara värt att testa. Du kan även testa VMware och Parallels. De finns att ladda hem som testversioner.