Program öppnar långsamt i Mac datorn!

En del program kan ta en evig tid att öppna i Mac datorn. Speciellt om de inte är från Apple och du har en Intel-baserad Mac. Ibland får jag in datorer på service där kunden klagar på detta men tyvärr brukar det inte vara något fel på datorn. Mac-datorer har en tendens att öppna en del program väldigt sakta. Jag har några som är väldigt slöa att starta trots att min Mac har en ganska bra prestanda. 

Affinity Photo, Designer och Publisher

De här gynnarna tar tid på sig att starta i min Intel Mac. Däremot har Affinity varit väldigt bra på anpassningen till M processorerna och sägs starta och fungera otroligt snabbt på dessa Mac-datorer. På min Intel-baserade Mac hoppar ikonen minst 30 gånger innan jag ser röken av något fönster. När de väl är igång fungerar de snabbt och felfritt.

Det finns ett tips att man kan sätta ner Ram usage limit under Performance i inställningar för programmet. Det gjorde inte så mycket för mina kallstarter av programmet. 

Hur Adobe-sviten öppnar på Intel-baserade Mac datorer kommer jag inte ihåg för det var ett tag sen jag använde dem men om de gör det så är jag inte förvånad. Huvudsaken är väl egentligen att de fungerar felfritt och snabbt när de väl startat upp och används.

Microsoft Office

Här har vi en annan programsvit som tar sin tid att öppna på i alla fall Intel-baserade Mac-datorer. Hur det fungerar på en M-baserad Mac vet jag tyvärr inte. Det finns säkert knep att ta till för att få dem att öppna snabbare. 

Gemensamt med de här programmen är ju att de kommer från tredje part. Är de inte Apples egna program så tar de tid verkar det som. Om du funderar på om din dator verkligen är slö eller inte så testa programstarterna på ett Apple program som Pages eller Safari och sedan på ett tredje parts program som t.ex. Word. 

Aktivitetskontroll

Du kan även kontrollera om din Mac har dålig prestanda genom att öppna Aktivitetskontroll. Där ser du hur mycket Ram minne samt processor kraft din dator använder. 

Äldre Mac Datorer

Om du har en äldre Mac som har en gammal hederlig Spin-disk eller en så kallad Fusion Drive så kan jag lova dig att det med stor sannolikhet är disken som orsakar slöheten i datorn. Det ska vara en ren SSD disk och inget annat för att få upp farten i datorn. Det gäller även för Windows datorer numera. Vanliga traditionella diskar är rena flaskhalsen i datorer nu för tiden. 

Rensnings- och uppsnabbningsprogram.

Sådana existerar inte, varken för Mac eller PC. Om din dator är trött och slö så beror det troligtvis på att hårdvaran inte räcker till. Rensningsprogram kan hjälpa till till en viss del men de utför inga mirakel på en äldre och trött dator.