Några nyheter som kommer till Windows 11 i höst.

Nästa version av Windows 11 kommer troligen att dyka upp i våra datorer under hösten. Här är några visuella förändringar som du ska vara förberedd på.

Start-menyn

Du kommer att kunna skapa mappar för dina Fästa appar på första sidan. Det tycker jag är smidigt. Jag brukar lägga Till exempel alla appar som hör ihop i en mapp. Som till exempel ikonerna för Office programmen. Jag har en del andra appar som hör ihop så jag lägger dem i varsin mapp. På det sättet får jag plats med fler fästa objekt i Start-menyn.

Nyheter i Start-menyn Windows 11
Nyheter i Start-menyn

Du kommer att kunna justera om du vill få plats med fler Fästa appar eller Rekommenderade filer och appar. Inställningen för det kommer du att hitta under Inställningar – Anpassa – Start.

Inställningar för Start-menyn
Nya inställningar för fördelningen i Start-menyn.

Utforskaren

Nya ikoner: Du kommer att se en ny ikon för Start (Snabbåtkomst) i Navigeringsfönstret. Du ser också nya ikoner för Mapparna på hårddisken.

Nya Mappikoner
Nya ikoner för mappar.

Flikar: Nu kan du öppna en mapp i en ny flik så att du inte behöver tappa bort var du var.

Flikar i Utforskaren
Öppna mappar i Flikar istället för nya fönster.

Navigeringsfönstret: Som du ser på min Utforskare så är Navigeringsfönstret annorlunda. Det är mer strukturerat. Längst upp hittar man Start (Snabbåtkomst) och din OneDrive-mapp om du har loggat in i datorn med Microsoft-konto eller bara loggat in i OneDrive-mappen med ditt Microsoft-konto. OneDrive är din molnlagring hos Microsoft. Sen kommer en sektion med dina Profilmappar, Skrivbord, Hämtade filer, Dokument, Bilder, Musik, Filmer. Den tredje sektionen innehåller Den här datorn, där du hittar dina lagringsenheter. Till exempel om du har flera hårddiskar eller om du ansluter ett USB-minne så ser du det här. Sist ligger nätverkssektionen där man ser närliggande datorer om man har aktiverat detta. Det är mest användbart i en företagsmiljö där man delar på resurser.
ICloud Drive och iCloud-bilder: De här syns på min Utforskare för jag har installerat synken för iCloud och loggat in i den med mitt AppleID. Du kan ladda ner synken via Microsoft-Store. Sök bara på iCloud.

Navigeringsfönstret i Utforskaren.
Navigeringsfönstret är omsorterat.

Senaste/Fästa: I tidigare versioner av Windows 11 och i Windows 10 har du haft en så kallad snabbåtkomst till dina senaste filer. Då kunde du bara se lokala filer. Nu har Microsoft även lagt till filer som hanteras i ditt moln, i OneDrive. I dialogrutan Mappalternativ och under Sekretess kan du nu även bocka i Visa filer från Office.com.

Favoriter: Om man tittar mellan Snabbåtkomst och Senaste i Utforskaren så ser man en rubrik Favoriter. Den har jag tidigare inte observerat men det är så att man faktiskt kan fästa dokument som favoriter i Utforskaren. Om du till exempel har en fil som du ofta redigerar i så kan du högerklicka på den och välja Lägg till i favoriter, då hittar du den alltid på Start i Utforskaren. Mappar kan man inte fästa i Favoriter, de fäster man i sektionen Snabbåtkomst.

Favoriter Utforskaren Windows 11
Favoriter i Utforskaren.

Aktivitetsfältet:

Om du använder centrerad vy som är standard och du har fyllt ditt aktivitetsfält med ikoner så kommer ikonerna att tryckas ihop lite mer för att ge dig mer plats så att du kan se så många ikoner som möjligt.

Appen Anteckningar

Anteckningar är uppdaterad och du kan nu välja att använda ljust eller mörkt tema. Utseende har omarbetats för att passa Windows 11. Funktionen Hitta och Ersätt har omarbetats.

Anteckningar
Så här ser den nya versionen av anteckningar ut.

Om Insider Programmet

Insider Programmet är endast till för testning av nya versioner och funktioner i Windows. Den som förlitar sig på att datorn ska vara stabil och alltid fungera, ska INTE använda eller gå med i Insider programmet. De versionerna är inte färdigutvecklade och kan innehålla buggar som gör att ditt system blir instabilt.

Du som är sugen på de här nyheterna behöver nog inte vänta så länge på dem. Microsoft brukar släppa uppdateringarna i oktober senast november.