Min iMac börjar bli vintage!!!

Ja då har Apple haft sitt vårliga event igen där de band annat presenterat det sitt uppdaterat macOS, Ventura. Skrollar man ner bland de fantastiska nyheterna, så ser jag nu att den äldsta versionen av iMac 27” som stöds är just min från 2017. Och ja det kan väl stämma. Mac datorerna hamnar ju i Vintage kategorin när de når 5år. Apple tillhandahåller reservdelar till din Apple produkt i 5 år från det att modellen tillhandahölls av Apple för distribution.

Stopp efter 7år.

Hur länge håller min iMac?

Ja då kan jag ju uppdatera till Ventura när det släpps i höst men sen får jag stanna där. Min Mac kommer att vara säker så länge mitt operativsystem inte är det fjärde äldsta för då får jag inga mer uppdateringar. Det är bara de tre senaste som underhålls. Helt krasst kan man ju säga så här på frågan, hur länge håller min Mac. Svar: 7år.

Synd på miljön och en bra dator.

Det är ju lite synd att Apple faktiskt väljer att göra så här. I min erfarenhet har de god kvalitet och kan nog lätt hänga med i några år till. Sen kan man ju prata om miljön här. Är det bra för miljön att tvinga konsumenten att pensionera en dator som fortfarande fungerar bara för att man vill sälja nya? Nej så klart är det inte det. När det gäller kampen för klimatet behöver den här aspekten tas upp den med.

Vad händer sedan?

Ja då får den bli en bra Linux dator. Det är ändå det jag använder mest men för datorskolans skull har jag en Mac för att kunna hjälpa till och skriva instruktioner för Apple-datorerna.

Linux Mint Cinnamon med Apples macOS Venturas snygga bakrgrundsbild.