Tips! Köpa Mac dator.

I november 2020 började Apple släppa sina datorer med sina egna ARM-baserade M-processor M1. M-processorerna är ett s.k. System on a Chip vilket innebär att CPU, Grafik och RAM-minne är integrerat på samma chip. Detta har sina fördelar för prestanda, batteritid, värmeutveckling. De är mycket snabba, har lång batteritid på laptops och utvecklar inte så mycket värme under belastning, vilket var en av problemen som Apple hade med de Intel-baserade processorerna. Med detta sagt så finns det några saker att tänka på när du ska köpa dig en ny Mac.

Tänk ett steg längre.

Mac-datorerna brukar generellt gå ganska länge i hushållen. Deras operativsystem macOS är rullande uppgradering vilket innebär att maskinen kommer att kunna uppgraderas till nyare operativsystem varje år. Uppdateringar innebär oftast att det kommer nya funktioner som kräver mer av maskinens prestanda och med tanke på att de nya Mac-datorerna är SoC så går de inte att uppgradera i efterhand. Du kan inte uppgradera RAM-minne eller byta processor eller grafikkort om maskinen skulle börja bli trött.

När du köper.

Apples iMac 24″ finns i många vackra färger.

När du köper din Mac så ta inte basversionen av maskinen (såvida du inte köper en MacPro eller Studio). Lägg till mer RAM-minne och hårddisk. Ta inte den med den processor som har lägst prestanda. Välj ett steg upp. Det svider som tusan i plånboken när du gör det. Varje uppgradering kommer att kosta dig tusentals kronor men du bör kunna köra den några år längre. Mac-datorerna brukar också ha ett bra andrahandsvärde på begagnatmarknaden.

Du som ska köpa en ny PC bör också ta till dig av de här råden. De kanske inte ännu är SoC baserade men tänk på att det finns en framtid med uppgraderingar på operativsystem som kan kräva mer av din dator i framtiden. Många klagar över att datorn blir slö med tiden och det är för att man har snålat vid inköpet.