Texten som försvann!

Härom dagen hade jag en kund som kom in lite förtvivlad och arg för hon hade suttit och skrivit ett långt e-postmeddelande i Gmail och rätt som det var så var all text försvunnen och hon visste inte hur hon skulle få tillbaka den. Det går men om man inte vet vad som har hänt så kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga. Jag ska förklara vad jag tror skedde vid det här tillfället.

Ett kortkommando ställde till det!

Kortkommandon på tangentbordet kan vara väldigt bra att ha till hands. Man använder dem för att utföra funktioner utan att behöva lyfta händerna från tangentbordet till musen. Det är användbart när man till exempel skriver en text. Ett exempel på ett bra kommando är CTRL + S som betyder spara. Om man skriver en viktig text kan man med jämna mellanrum använda sig av spara kommandot för att spara ner det man skriver löpande.

För en Windows eller Linux-baserad dator betyder kortkommandot CTRL + A, markera allt, och det var det som ställde till det för min kund. Om man tittar på tangentbordets layout så ser du att CTRL-knappen sitter precis under Shift-knappen. Shift-knappen använder vi tillsammans med en bokstav för att skapa en versal (stor bokstav) Till exempel när vi påbörjar en ny mening eller skriver ett namn. När vi nu skriver vår text med tangentbordet så använder vi ju lillfingret för att hålla nere shift för stor bokstav. Det som hände min kund var att hon tyvärr höll ner CTRL istället för Shift när hon skulle skriva A. När hon gjorde det så markerade hon all text i brevet. Sen tryckte hon nästa bokstav vilket tog bort den markerade texten. Här hade hon kunnat återställa texten om hon hade vetat vad som hände men istället plockade hon bort brevet och började leta bland sin mail efter det. Det ska man inte göra.

Så här gör du om det inträffar.

De flesta ordbehandlare även Gmails e-post kompositör har funktionen ångra. Du kan ångra ett kommando antingen via verktygsfältet i programmet eller via ett enkelt kort kommando. Kortkommandot på tangentbordet är CTRL + Z. Du kan ångra flera steg om du behöver det. Om du inte får tillbaka din text på första trycket så tryck CTRL + Z igen. Som jag sa kan du också använda verktygsfältet för att ångra. Det finns en knapp för detta. Ångra ikonen brukar vara samma oavsett vilket program du använder. Word, LibreOffice Writer eller en mailkompositör. Ett tredje alternativ för att ångra är om du har menyer i programmet så hittar du det under Redigera-menyn.

Gmail kompositören

Mailkompositören i Gmail har som standard en liten ruta. I den är verktygsraden för formatering och därmed ångra inte aktiverad. Det kan du göra genom att klicka på Formateringsalternativ A till höger om skicka knappen. Om du förstorar kompositören så är den synlig som standard.