Microsoft Edge för Linux

Ja du hörde rätt. Microsoft utvecklar Edge för Linux också. Nu är ju Linuxanvändare vanligtvis lite nojiga och hatar företag som potentiellt kan spionera på dem så vi får väl se hur använd webbläsaren blir. Själv använder jag Linux, macOS och Windows. Jag är inte särskilt rädd att Microsoft ska spionera på mig så jag ska definitivt testa Linux versionen av deras webbläsare. Jag använder den flitigt i Windows och tycker att den fungerar bra.

​Varför?

Det kommer inte som någon större överraskning att Microsoft väljer att göra sin webbläsare kompatibel med Linux. Microsoft har under de senaste åren närmat sig Linux miljön mer och mer. Du kan numera installera Windows Subsystem for Linux (WSL). Du har säkert heller inte missat att Edge numera heter Edge Chromium. Chromium är som bekant ett Open source projekt på vilket flera webbläsare har byggs.

Hur funkar den?

Som webbläsare fungerar den utmärkt i Linux. Däremot så smälter den inte riktigt in i systemet. Den använder inte GTK-temat som används i den Linux miljö som den körs i. Det som finns att välja mellan är samma som i Windows 10, ljust eller mörkt, och det är väl rätt ok ändå.

Jämförelse Edge och Chrome

En annan sak som jag var lite nyfiken på är funktionen Installera sida som app. Jag testade den och den fungerar. Däremot så bytte den ut Chrome-appar rubrik i program-menyn till Edge-appar utan ikon. Den fick jag lägga till själv. En liten bugg kan tänkas. Ska tilläggas att jag inte har satt Edge som standard i mitt system.

Program-menyn i Linux Mint

Jag har också notera att under Inställningar med mera är menyvalet för favoriter lite annorlunda. Det var några fler steg än i Windows för att aktivera visa bokmärkesfältet men jag kom dit till slut.

Att logga in i ditt Microsoft-konto i själva webbläsaren fungerar inte ännu. Precis som Google Chrome har en funktion för att logga in och synka med Google-kontot så har ju Microsoft gjort samma sak med sin webbläsare. Du kan alltså inte logga in och synka bokmärken, lösenord och tillägg med ditt Microsoft-konto på samma sätt i Edge Chromium.

Fel när man ska logga in i Edge med Microsoft Konto.

Developer stadie

Att allt inte rikigt fungerar som det ska får man ta som en klackspark. Den är fortfarande under utveckling och ska inte ses som en färdig produkt för Linux miljön. När den är klar kommer den att fungera lika bra som den gör i Windows eller macOS.