Var finns bilderna i Mac-datorn?

Jag har en gammal artikel om detta på min hemsida men jag tänkte att jag skulle uppdatera den och lägga den i flödet på blogg. Ja jag har lite idé torka också men så får det bli i alla fall.

Om man tar bilder med iPhone och har en Mac dator så har man säkert loggat in i sitt iCloud-konto på denna och aktiverat synkning av bilder i datorn. Det är ju ganska smidigt. Det som händer när man gör det är att man i appen bilder får upp de bilder man har tagit med sin telefon. Förutsättningen är dock att man har en iCloud prenumeration så att man får plats i molnet med de bilder som man tar med telefonen. 

Appen Bilder

Bilderna som du har i iCloud synkas till appen Bilder i Mac-datorn. Om du tittar i mappen bilder som finns i din användarmapp så ser du inte en massa bildfiler där. Däremot finns det en enda fil som heter Photos Library.photoslibrary. I den lagras dina bilder från iCloud. Du kan inte dubbelklicka på den för att se alla filerna i Finder för när du gör det öppnas appen Bilder. 

Exportera en eller flera bilder.

För att få ut en eller flera bilder från Photos Library biblioteket måste du exportera dem i appen Bilder. 

Så här exporterar du bilder från bildbiblioteket :

  1. Öppna appen Bilder. 
  2. Välj den eller de bilder som du vill exportera genom att markera dem. Du markerar flera bilder genom att klicka på en och sen hålla ner CMD-tangenten och sen klicka på de andra bilderna som du vill exportera. 
  3. När du har valt de bilder du vill exportera så går du till Arkiv-menyn och väljer Exportera – Exportera X antal bilder, där X står för det antal bilder som du har markerat. 
  4. I nästa ruta ska du välja filformat. Jpeg är standard och är väl helt ok. Ska du använda den på webben på en hemsida skulle jag nog välja PNG. Du kan även spara i TIFF formatet som inte komprimerar lika hårt. 
  5. Nästa dialogruta frågar dig var du ska spara filerna. Kom ihåg att enklast för dig är att ha dem sorterade i mappar så att du slipper städa bland dina bilder i efterhand. Själv har jag skapat en mapp Bild mappen som heter Exporterade filer. Du gör så klart som du vill i din dator.
  6. När du har exporterat dina bilder ska de nu finnas som enskilda filer i din Mac-dator. Du kan använda dem som du vill. 
Här har jag valt bilder som jag vill exportera som bildfiler.

Döpa bilderna som du exporterar.

Om du inte gör några ändringar i dialogrutan för export så kommer din dator att exportera bilderna med filnamnet. Om du vill passa på att döpa dem till något mer förståeligt så rekommenderar jag att man under filnamn väljer Sekventiell och sedan under Sekventiellt prefix väljer att skriva in en beskrivning. Då får filnamnet formatet ”Beskrivning – Nummer.jpeg”.

De första bilderna som jag exporterade var från Eketorps borg så jag döpte dem till det. Andra exporten var från Stensjö by så för den bilden skrev jag in det sekventiella prefixet Stensjö by. Ett annat exempel kan vara om du vill exportera en batch med filer från en resa. Kanske döper du det sekventiella prefixet tex. Rhodos 2023 eller liknande beroende på var du har varit. 

Döp dina bilder under Filnamngivning
Mina exporterade bilder som filer i Finder.

Slutord.

Så gör du för att exportera bilder från Bildbiblioteket i appen Bilder. Om du vill veta hur man importerar bilder så att de synkas till din iCloud så kan du läsa om det i den artikeln på min hemsida.