Nytt i Windows 11 och det är inte odelat positivt.

Det verkar komma mycket visuella nyheter i Windows 11 denna höst. Med visuella menar jag att man direkt ser en skillnad från innan man tryckte på den där uppdateringen.

Utforskaren

Navigationslisten och verktygsfältet

Utforskaren har fått ytterligare förändringar. Den har ju uppdaterats några gånger sedan Windows 11 släpptes. Nu har Microsoft flyttat upp navigationslisten över verktygsfältet, direkt under flikarna. I navigationslisten ser du bläddringsknapparna bakåt, framåt, upp en nivå samt adressfältet och sökrutan.

Verktygsfältet är detsamma förutom en liten detalj. Microsoft har lagt ut knappen Information längst ut till höger. Om man klickar på den får man fram en ruta med information om den mappen man står i eller om man klickar på en fil så att den markeras så visas information om just den filen. Klickar man på Knappen Information igen så stängs rutan.

Galleriet

Ute i Navigationsfönstret till vänster i Utforskaren har man lagt till något som kallas för Galleri. I galleriet hittar du dina bilder. I alla fall de som finns i OneDrive samt i Mappen Bilder i din användarprofil. När man står i Galleriet så får verktygsfältet en ny knapp som heter Samling. Där under kan du välja vilka mappar i samlingen som ska visas i galleriet. Du kan också ”hantera” din samling och lägga till och ta bort mappar som galleriet ska hantera. Du har kanske en mapp på skrivbordet vars bildinnehåll du vill se i Galleriet. Då kan du lägga till den mappen.
Till höger i vyn Galleriet ser du en tidslinje. Om du går ner till ett visst år så ser du bilder som du har tagit just det året. Du kan även se månad om du hovrar med musen över tidslinjen.

Ja det var de stora delarna i Utforskaren som jag ha lagt märke till.

Outlook New

Du kanske har fått en app som heter Outlook New. Det är den App som kommer att ersätta Outlook för Office samt E-post-appen.

Du som använder Outlook för Office kanske ska vänta med att använda denna eller uppgradera din befintliga Outlook. Den var helt ok i Beta stadiet men nu är det något som inte fungerar. Jag har försökt ansluta min Office 365 Business Basic Licens till den och nu stöder den inte längre det. Jag börjar misstänka att de har tagit bort möjligheten att lägga till Exchange med Basic licens. I så fall är de ute på djupt vatten. Jag har en licens för Office 365 Home och jag har tre konton. Ett Live-konto, ett Gmail och Office 365 Basic för Business.  Business kontot fungerar inte. Längre ska jag tillägga för det har det gjort tidigare i PRE versionen. Juryn är ute i den frågan. Vi får se vad som händer.

Om vi ska något positivt så fungerar nu äntligen synkronisering mot Gmail kalender. Det har den gamla versionen av Outlook inte gjort. Användargränssnittet ser ut precis som den webbaserade versionen av Outlook. Den är helt ok att använda, den känns modernare och är väldigt tydlig.

Trots mitt gnäll om mitt Business konto så tycker jag den nya Outlook är roligare att använda, i alla fall när det fungerar. Är man den där personen som har en massa lokala PST filer med gamla mail anslutna till sin Outlook blir man nog inte glad. För den stöder inte längre PST filer som tidigare. Den kör online mot e-postservern.

Appen Säkerhetskopiering

Jag det är väl bra med säkerhetskopiering eller? Nja i det här fallet kan man hålla sig för skratt. Appen har dykt upp i Windows 10 såväl som i Windows 11. Den dyker upp som popup nere i högra hörnet och jag bara undrar hur många som kommer att acceptera och aktivera för att slippa ruteländet. Det mina vänner ska vi ta en funderare på. Säkerhetskopieringen fungerar BARA till OneDrive. Om du INTE har en Office 365 Prenumeration (Home, Personal eller ansluten till ett företags 365 konto) så kommer du inte att ha mer än 5GB av lagringsutrymme där. Om du bara trycker igång din Säkerhetskopiering så kommer den att lägga Dokument, Bilder och mappen Skrivbord mot OneDrive. Har du då med än 5GB data i dessa mappar så blir det fullt och röda kryss kommer att blinka på din OneDrive Ikon. Har du en prenumeration så har du betydligt mer plats, 1TB är helt ok. Det får de flesta plats på. Då är det ok att använda säkerhetskopieringen.

Missförstå mig inte, säkerhetskopiering är bra men problemet är att användare i hög grad inte förstår begreppet molnet. Det kan knappt hitta på hårddisken i datorn. De förstår inte vad som händer och om de bör aktivera. Microsoft vet mycket väl att användare vill bli av med popup rutor och räknar med att man trycker ja och hamnar i trubbel med lagringsutrymme. Följaktligen kommer en hel del att uppgradera till en licens. Jag är starkt emot sådana här användarfällor som Microsoft lägger in i Windows. Varför inte lägga en popup med information om vad Säkerhetskopiering är och hur man aktiverar och vad det innebär.

Ett annat krångel som kan inträffa med säkerhetskopieringen är ifall 2 personer delar på samma Office 365 konto och därmed OneDrive. Låt säga att de är i olika datorer och man delar för att man är lite snål och vill inte köpa en Home Licens så man tog en Personal licens. Det kan innebära att om ni aktiverar säkerhetskopiering på olika datorer också delar filer på skrivbord, Bilder och Dokument. Det brukar inte vara populärt. Alltså aktivera bara säkerhetskopiering om du är ensam om en licens och inte delar den med någon annan.

I adressraden???? Verkligen??? Oj nu hittade jag en säkerhetskopierings push till. I adressraden i Utforskaren. Jag råkade ställa mig i en av de tre mappar (Skrivbord, Bilder, Dokument) som Microsoft vill aktivera säkerhetskopiering på. Och vad dök upp då. Jo en röd text/knapp om att jag bör säkerhetskopiera.

Inställningar

Dialogrutan Inställningar har fått en liten uppdatering i form av HEM. Det kan man säga är en liten startsida med rekommenderade inställningar, status på Office 365 prenumeration och utrymme på OneDrive. Ja det är väl ok antar jag.

Slutord

Tanken är nog i grund och botten god från Microsofts sida. Det är bra att man ser att de utvecklar produkten och de är med på ett bra sätt Jag önskar dock att de gav användaren valet att få vara mer privat mot Microsoft. Alla vill inte ha molntjänster. Att tvinga användare att logga in i datorn med ett Microsoft konto är rent fult gjort. Man ska kunna välja offline konto från start tycker jag.

När det gäller säkerhetskopieringen så hade det varit riktigt stiligt om de hade byggt in en funktion för offline backup till en extern hårddisk också. Så att användaren i alla fall hade haft ett val. När det gäller push rutorna för detta så skulle de istället har gjorts på ett sätt som berättar för användaren att det går att ta backup och hur det fungerar och genväg till att aktivera det om man vill.