Köpa begagnad dator! Så här kontrollerar du om den har stöd för Windows 11.

Bra miljöval.

Att köpa en rekonditionerad dator blir allt mer populärt. Inte minst är det en bra idé i miljösynpunkt. De flesta rekonditionerade maskinerna som säljs har varit på företag och business segmentet håller god kvalitet, så man får en mycket bra dator för pengarna när man handlar begagnat. Om du ska handla begagnat idag finns det dock en sak som du ska ta i beaktande när du väljer din dator och det är huruvida datorn du är intresserad av har stöd för Windows 11.

Snabbguide

Det finns en sak som är enkel att kolla. Och det är processorn. Här kommer vi uteslutande att tala om Intel-baserade processorer för det är vad som sitter i de flesta begagnade idag. AMD är inte särskilt representerad i sortimentet. Hur som helst så kan vi kika på processormodellen som heter som till exempel Intel i3, i5, i7 och så vidare. Det intressanta här är vad som kommer efter i-modellen. Det finns till exempel i5-7300 den är en intel processor i 7000 serien. Sen har vi i5-8250U som är en processor i 8000-serien. Ja som du ser är det enkelt att kolla upp detta. För att datorn ska ha stöd för Windows 11 så måste den ha minst 8000-seriens processor. Det finns även andra krav men om processorn stöds så brukar det andra (TPM 2.0) också finnas på plats i maskinen.

Läs mer om:

Om datorn inte har stöd för Windows 11?

Alla Windows baserade maskiner vi säljer idag har minst Windows 10 som är ett toppenbra operativsystem. Det introducerades 2015 och är nu 7 år gammalt. Tiden går fort och Microsoft har flaggat för att supporten för Windows 10 kommer att upphöra i oktober 2025. När supporten upphör kommer Microsoft inte att skicka ut säkerhetsuppdateringar på systemet och det kommer med tiden efter upphörandet att blir mer och mer känsligt för attacker.

Måste jag slänga datorn?

Det finns en del alternativ om man hamnar i den sitsen att datorn inte stöder Windows 11 efter 2025. De flesta Linux distributioner fungerar på datorerna. Man kan t.ex. göra om datorn till en Chromebook med Chrome OS Flex eller använda någon distributioner som Ubuntu eller Linux Mint. Det finns massor att välja mellan. Datorn är inte oanvändbar för att den inte stöder Windows. Dock så hänger det på användaren om man vill eller kan köra Linux, och då menar jag inte att det skulle var svårt utan om det passar användaren med de program som finns tillgängliga för Linux eller Chrome OS Flex. Om du vill veta mer om detta så prata med en tekniker så kan ni kanske komma fram till huruvida det skulle passa dig att använda Linux.

Var kan jag köpa begagnat?

Begagnad IT innefattar inte bara Datorer. Det täcker också Mobiltelefoner oh Surfplattor. Här är några tips på var du kan handla begagnat på nätet: