Välja rätt bläckstråleskrivare

Att köpa en bläckstråleskrivare brukar vara det billigaste sättet att får en färgskrivare. När jag säger billigaste så menar jag inköpspriset på skrivaren. Tyvärr kan den där ”billiga” skrivaren visa sig vara en väldigt dyr historia i längden.

Förutom att du ska försäkra dig om att skrivaren har de funktioner som du eftersöker ska du också kolla upp aspekterna inköpspris och bläck kapacitet.

Inköpspriset.

Ett lågt inköpspris borgar ofta för en dyr drift. De billiga skrivarna har nämligen inte stöd för bläck patroner med högre kapacitet. Det kan röra sig om 200 sidor för de minsta, 400sidor och 600 sidor för de största patronerna. Du förstår ju själv att det ofta kommer att innebära en tripp till affären. Patronerna kostar en del så naturligtvis innebär det att du kommer att ha en väldigt dyr kopiekostnad. Stirra dig inte blind på skrivarens pris. Om du är en snåljåp är det det sämsta du kan göra.

​Bläck kapaciteten.

Det du bör titta på är hur stora bläck patroner du kan köpa till skrivaren. Fråga i affären hur många sidor skrivarens bläckpatroner kan skriva ut enligt iso. Fråga också om det finns större patroner att köpa än de som sitter i vid inköpstillfället. Ofta finns det s.k. högkapacitets patroner att köpa. De ger en ännu bättre kopiekostnad. Det är dem du ska köpa när du byter patroner vid nästa tillfälle.

Exempel

Jag ska visa på några exempel. Jag kommer att hålla mig till Brothers skrivare för de känner jag väl till då vi på Nordwaystore är serviceverkstad för märket. Det finns andra märken som jobbar med tankar och grejer men jag har inte så mycket erfarenhet av dem. Men klart är att de naturligtvis erbjuder en bättre utskriftsekonomi.

Vi ska titta på skillnaden mellan 2 modeller. Båda maskinerna är multifunktion med likvärdiga funktioner.

MFC-J4340DWMFC-J497DW
Rek. Pris: 2590kr inkl. moms.Rek. Pris: 1490kr inkl. moms.
Bläck kapacitetBläck kapacitet
Medföljande (LC426)
Svart: 3000 sidor
M,Y,C: Vardera 1500 sidor

Högkapacitet (LC426XL)
Svart: 6000 sidor
M,Y,C: 5000 sidor
Medföljande (LC3211)
Svart: 200 sidor
M,Y,C: Vardera 200 sidor

Högkapacitet
(LC3213)
Svart: 400 sidor
M,Y,C: 400 sidor

För att du ska få en uppfattning om kostnaderna för de olika modellerna har jag skapat en kalkyl över förbrukningen.

Som du ser i kalkylen så kan bläckkostnaderna springa iväg ganska rejält om du väljer fel skrivare. Nu tänker du kanske att hon är ju dum, det är bara att köpa en färglaser så blir det billigare. Men det blir det faktiskt inte. I alla fall inte för skrivare i de här prisklasserna.