Varför är datorn slö?

Det kan finnas flera orsaker till att din dator är långsam och oresponsiv. Ibland beror det på hårdvaran i datorn och ibland på mjukvaran.

​Trasig hårddisk

Om din disk börjar uppvisa tecken på fösämring så kan det påverka prestandan och din dator kan börja kännas slö. Håll utkik efter om datorn kör checkdisk vid uppstarterna. Det kan indikera att den hela tiden försöker att reparera sig. Om detta händer ofta bör du lämna in din dator för att få det undersökt.

​Datorn har dålig kondition

Det innebär helt enkelt att den inte har förutsättningen att orka med belastningen man utsätter den för. Vi ska stanna lite på den här orsaken för den är helt klart vanligast och jag ska förklara varför. När Microsoft släppte Windows 10 så tilläts alla datorer med Windows 7 och 8 att uppgradera till 10. Det innebär att det nu finns väldigt många äldre PC system där ute som kör Windows 10. Om din dator vid köpetillfället hade Windows 7 eller 8 installerat så finns det en stor risk att hårdvaran i den är precis så tilltagen att den fungerar optimalt med just windows 7 eller 8. Bara för att du tillåts att uppgradera till 10 så behöver det inte innebära att din dator fungerar bra med det. Faktum är att många system är för undermåliga för att köra Windows 10.

​Viktiga komponenter

Det finns tre viktiga komponenter i datorn som ska lira tillsammans för att man ska få optimal prestanda. Processor, RAM-minne och Hårddisken. Om din dator har en lägre specificerad processor, mindre än 6GB RAM-minne och en traditionell spindisk, ja då har man en trött dator. Det här kan man inte ”fixa” med olika program som ska ”snabba upp” datorn. Köp inga program som ska ”optimera” eller ”rensa” din dator. De fungerar inte. Det finns sådana funktioner i Windows att ta till om man vill testa det. Till exempel Diskrensning. Den tar bort en massa gamla loggfiler, temporära filer och gamla uppdateringar som inte längre behövs. Diskdefragmenteraren sorterar din hårddisk. Det kan göra lite på prestandan. Numera ska man inte behöva defragmentera. Det ska maskinen göra automatsikt men av olika anldeningar sker inte alltid detta.

​Hårddiskens roll

När det gäller hårddisken så är det inte optimalt att ha Windows 10 installerat på en vanlig hårddisk av den gamla sorten. Du bör lägga Windows på en SSD disk. Den är snabbare. I system där Windows är installerat på en spindisk (traditionell disk) så är det just disken som är flaskhals i systemet. Däremot kan man ha en traditionell disk som lagringsenhet. Om man kan ha flera diskar i datorn så kan det vara ett billigare sätt att få mera hårddiskutrymme.

​”Jag har inte bråttom!”

Det är ett vanligt svar när man förklarar för en kund att datorn har det kämpigt. Nej så kan det ju vara men datorn mår inte bra av att hela tiden behöva jobba på max. Hur skulle du må om du måste ligga på 100% hela tiden? Jo man kraschar och det gör datorn med vad det lider.

​Mjukvaruproblem

Ibland kan långsamheten helt enkelt bero på mjukvaran. En orsak kan vara malware i dartorn som tar kraft. Maskiner där jag har hittat tusentals med malware brukar bli rappare efter en rensning. En annan orsak kan vara att man helt enkelt har haft sin Windows installation i väldigt många år och att den innehåller en massa mjukvarufel. Kanske är installationen en uppgradering från ett äldre operativsystem och har ärvt en massa skräp från föregående installation. Om din dator har fysiska förutsättningar för att köra Windows 10 så kan en ominstallation göra susen. Man bör dock inte ge sig på att installera om datorn förrän man har tagit backup på sina filer till en annan disk.

Det här var lite av de vanligaste problemen som jag stöter på varje dat i mitt jobb. Det kan ju så klart finnas fler orsaker men mestadels så är det ovanstående som gäller.