Webbläsare – Vad är det?

Många vet inte riktigt vad en webbläsare är. Det är ofta den där ikonen som de trycker på för att gå ut på Internet. Det är ju sant, ikonen är en genväg för att starta ett program som är en webbläsare, som hämtar, tolkar och återger dokument som lagras på webbservrar runt om i världen. Dokumenten är hemsidor som är kodade med HTML språket. Detta finns i olika versioner men vi går inte in på det. Enkelt sagt så när du läser Expressen eller besöker Blocket på nätet så gör du det med en webbläsare. Webbläsare benämns ibland Browser, som är den engelska ordet för den här typen av program.

Några vanliga webbläsare:

Äldre modeller:

  • Internet Explorer: Microsofts tidigare webbläsare. Finns kvar idag i Windows 10 men bör inte användas eftersom den är end of life, d.v.s. utvecklingen av programmet har upphört.
  • Netscape Navigator: Hade sin peak på 1990-talet men blev utkonkurrerad av Microsoft. Dagens Mozilla skapades av medlemmar från Netscape.

Lite mer aktuella webbläsare:

Microsoft Edge: När Microsoft utvecklade Windows 10 så passade de på att skapa en helt ny och modernare webbläsare, Edge. Edge har inte nått särskilt stor popularitet vilket Microsoft nu jobbar på. I år släppte de en helt omgjord Edge baserad på samma webbläsarmotor som Google Chrome, nämligen Open Source projektet Chromium. Detta innebär att även tillägg från Chrome Webbstore fungerar i nya Edge.

Google Chrome: Utvecklad av Google och även den baserad på Chromium, är den idag den mest populära webbläsaren på marknaden. Google började ju som en sökmotor men har nu även tjänster som e-post (Gmail), molnlagring och mycket mer. Jag tror att anledningen till dess popularitet är att den helt enkelt hanterar funktioner på webben absolut bäst. Jag tror att Edge Chromium kommer att knappa in lite efter som de två nu har samma webbläsarmotor vilket borgar för samma funktionalitet. Vi får se, det verkar finnas en tendens till Microsoft aversion därute.

Mozilla Firefox: Vi som var med på den gamla goda tiden kan nästa skönja spår av Netscape i Firefox. Den använder Gecko webbläsarmotor vilken är utvecklad av Mozilla. Mozilla är även den ett Open Source projekt. Firefox är den webbläsare på marknaden som är nummer två i popularitet. Firefox har numera en ganska intressant funktion. Den varnar dig om du har påverkats av ett dataintrång. Oftast rör det sig om händelser där din e-postadress har blivit publik. Det händer att stora sajter blir hackade och att dessa hackare kommer åt sajtens e-postadresser i syfte att kunna skicka ut spam. De flesta Linux distributioner använder Firefox som standard.

Safari: Den här webbläsaren fungerar numera inte i Windows. Det är Apples webbläsare för macOS och IOS. Den är helt ok men bland även hos Mac-användarna så är Google Chrome favorit.

Intressanta alternativ:

Opera: Opera är en norsk webbläsare som faktiskt har funnits jättelänge. Den är Chromium-baserad. Tillägg för Chrome funkar i denna webbläsare. Den har en intressant funktion som gör att den sticker ut. Den har nämligen en inbyggd VPN funktion som man kan aktivera för högre säkerhet. Det finns även en Adblocker för att blockera annonser på webben.

Brave: Brave gör allt för att skydda dig på webben. Använd anonymitetsbrowsern TOR direkt i en flik. Adblocker och Spårningsskydd så klart. Brave är känd som en mycket snabb webbläsare. Alla webbläsare hävdar att de är snabbast men Brave är faktiskt väldigt snabb. Brave är baserad på Chromium den också.

Vivaldi: Också denna från Norge. Fokuserar på hög säkerhet och många möjligheter till anpassning. Adblocker, Spårningsskydd m.m. Chromium-baserad. Tillägg från Chrome Webbstore fungerar på i den här webbläsaren.

Waterfox: Baserad på gecko och Mozilla Firefox konceptet. Fokuserar på anonymitet. Har en Classic version för dig som som jobbar med webbapplikationer som använder funktioner som inte har uppdaterats till nyare versioner.

Vilken är bäst?

Det kan jag inte svara på. De är kompetenta och bra allihop på sitt sätt. Valet av webbläsare är personlig och det handlar mycket om vana hos användaren. Det är till exempel mycket svårt att få användare att sluta använda Internet Explorer som numera är End Of Life och inte lika säker som de andra aktuella webbläsarna. Det beror på vana. Man vill inte lära sig något nytt. Det gäller inte bara datorernas värld. På 90-talet när jag jobbade i en affär och vi byggde om, var kunderna vansinniga för mjölet inte stod på den hyllan det gjorde sist och så vidare. Den bästa webbläsaren är den du hanterar bäst. Du ska dock inte fortsätta använda en browser som är för gammal.

Surfa på webben
Photo by Tyler Nix on Unsplash