Supporten för Windows 7 upphör 14 januari 2020

Ja snart kommer ett omtyckt operativsystem vara End of Life hos Microsoft. Det innebär att efter 14 januari år 2020 kommer Microsoft inte längre tillhandahålla säkerhetsuppdateringar för operativsystemet. Med tiden kommer alltså ditt system bli mer och mer osäkert att använda på Internet så därför bör du antingen uppgradera din befintliga dator till Windows 10 eller byta ut den. Om det är en äldre dator så rekommenderar jag att du byter ut den till en med modernare teknik för att få full funktion på det nya operativsystemet. Många äldre maskiner har inte officiellt stöd för Windows 10 vilket innebär att drivrutinerna för maskinvara kanske inte är helt optimerade för att ge maskinen bästa prestandan.

Byta till en Linux distribution?

Om du inte är bunden till att använda just Windows kan du överväga att installera en Linux distribution i datorn. Är maskinen i bra skick men gammal så kan det vara ett gott alternativ för dig. Om du är ny i området kan jag rekommendera Linux Mint. Innan du installerar kan du starta på Installationsmediet och testa om maskinen fungerar ordentligt i live miljön.

Skärmbild på Linux Mint Cinnamon
Linux istället för Windows i din gamla dator?

Med detta sagt bör du börja fundera på hur du ska göra om du sitter med Windows 7 i datorn hemma eller på arbetet. Än är det ingen panik men det är aldrig fel att vara ute i god tid.