Outlook New – Ersätter E-post klienten i Windows 10 och 11.

Om man har mer än ett e-postkonto kan det vara enklare att läsa sin e-post i en så kallad e-postklient. I en e-postklient kan du lägga till fler konton och ha en tydligare överblick över dina olika inkorgar. Nu är det inte bara klienten E-post som Microsoft vill ersätta utan även Outlook för Office som är den klient som följer med Office 365. Man ska dock vara lite försiktig med att byta klient om man har Office 365 i företaget. Det finns saker att ta hänsyn till innan man hoppar på detta.

Hur ser du att du kan byta?

När du öppnar din E-post app så blir du uppmanad med en ruta att göra bytet till Outlook New. Om du väljer att ignorera uppmaningen så kan du fortfarande se en liten Switch i övre högra hörnet som heter ”Prova nya Outlook”. Vill du köra med den nya klienten kan du klicka på den helt enkelt.

Så här kan det se ut i E-post klienten i Windows 10 och 11, när Microsoft vill ha över dig till den nya versionen.

Innan du byter!!!

Tänk på att ha lösenordet till din e-postlåda till hands om du funderar på att byta. Du kommer att behöva byta så om du är osäker på dina lösenord så bör du ta tag i den frågan ganska snart så att det inte blir panik om Microsoft börjar tvinga bytet till Outlook New. Det kan de mycket väl göra. De har inte för avsikt att låta användarna ha kvar gammal mjukvara som de har bytt ut mot en ny.  

När du väl byter kommer du att behöva uppge inloggningsuppgifter för dina e-postadresser. Den nya Outlook klienten hanterar mail från Microsoft 365, Gmail, Yahoo och vanlig IMAP som till exempel Telias e-postservrar.

Om du använder Outlook-klienten som ingår i Microsoft 365 (Office 365) så bör du tänka dig för innan du byter till den nya versionen. De två versionerna skiljer sig lite i funktionerna. Om du är en sån där mailsamlare som har lagrat e-post i separata, så kallade PST-filer så kan du inte byta bara så där. Nya Outlook hanterar inga PST-filer. Nya Outlook läser all mail direkt från servern, vare sig det är en Exchange-server eller en enklare IMAP-server. Man kan inte hämta upp några e-postbibliotek från lokala filer (.pst) i datorn.

Om du använder Outlook och har Microsoft 365 med Exchange så kanske du även hanterar delade e-post lådor i det företag du jobbar i. Nya Outlook kan hantera delade postlådor men gör det lite annorlunda än den traditionella Outlook.

Gratisversionen är inte annons fri.

Det finns flera versioner av den nya Outlook-klienten. Om du har en prenumeration på Office 365 kopplat till ditt Microsoft-konto, så återfinner du inga annonser i programmet. Om du däremot endast använder gratisversionen så kommer det i Inkorgen ligga en annons längst upp i e-postlistan. Den är inte jättestörande och det står att den är en annons.

Det var lite att fundera på vad gäller den nya e-post-klienten från Microsoft.