Högre krav på maskinvara i Windows 11.

När jag säger högre krav så menar jag inte att äldre hårdvara i teorin inte kan köra Windows 11. Microsoft har däremot satt ett högre krav på hårdvarans generation. Windows 11 tillåter t.ex. inte att du kör en äldre processorgeneration. På Intel-sidan krävs det en processor från minst 8000-serien. Vidare kräver de stöd för TPM 2.0 och Bios ska köras i UEFI mode.

Microsoft har tre orsaker till varför de har satt kraven så högt.

  1. Säkerhet: Din dator måste klara av Windows Hello, enhetskryptering, virtualiseringsbaserad säkerhet, HVCI och Secure Boot. Microsoft hävdar att en kombination av dessa funktioner ska reducera förekomsten av Malware med 60%.
  2. Pålitlighet och Stabilitet: Processorerna ska köras enligt Windows Driver model och därmed ska man uppnå en högre stabilitet och kraschfri miljö.
  3. Kompatibilitet: Handlar om stabilitet med appar, I första han Microsoft Office och Teams. Dessa måste kunna köras problemfritt med hårdvaran så det är de som sätter minimumkravet på hårdvaran.

Vad ska man tycka?

Samtidigt som jag är besviken på att min egen maskin inte klarar kraven på Windows 11 trots att den prestandamässigt är mer än väl tilltagen så förstår jag Microsofts tanke här. Alla klagar på malware och virus i Windows-datorerna och nu tar de ett krafttag mot detta, men kommer att få skit tillbaka för att konsumenterna kommer att få uppgradera hårdvaran. Som datortekniker tycker jag att det ska bli skönt att slippa uppgradering av 10 år gamla tröskverk med en ständig jag på drivrutiner som fungerar och där resultatet av uppgraderingen oftast inte blir optimalt.

Livslängd på Windows 10 då?

De maskiner som inte kommer att kunna använda Windows 11 kommer så klart fortfarande att kunna köra Windows 10 och få uppdateringar. Dock bara fram till 14 oktober 2025, då är operativsystemet faktiskt 10 år gammalt.