MacOS Big Sur – 11.0

Nästa version av macOS kommer att heta Big Sur. I och med Big Sur kommer vi att lämna 10.x versionerna. Big Sur kommer att vara en ganska stor förändring för Macanvändaren därav den nya versionsnumreringen.

Gränssnittet.

Utseendemässigt har Big Sur fått en rejäl omarbetning. Ikonerna och fönstren har fått en ny design. Man kan se mer rundade former på fönster, ikoner och dockan.  Man kan spåra mer av iOS design i gränssnittet. Apple nördarna spekulerar nu vilt i vilka typer av Mac datorer som ska komma. Pekskärm eller inte och så vidare.

Själv tycker jag att det ser ganska snyggt ut det som de har åstadkommit. Apple har alltid varit bra på att designa sitt operativsystem och har det absolut snyggaste sådant. 

Safari

Jag har tidigare nämnt att Safari kommer att få en uppgradering. Det behövdes verkligen för den har legat efter de andra stora webbläsarna i funktion och säkerhet ett bra tag nu. Utseendemässigt så kan man se den nya designen i Safari. Enligt Apple ska flikarna ha fått en omarbetning. Du kan bland annat se en förhandsgranskning av innehållet i fliken när du hovrar över fliken. Tillägg till Safari kommer nu att finnas som en egen kategori i Appstore. Du kan skräddarsy din startsida med funktioner och bilder. Du ska kunna översätta hela hemsidor med ett enda klick. 7 språk finns i dagsläget. Lösenordsövervakning, om ett sparat lösenord blir utsatt i ett dataintrång på någon sida så upptäcker Safari detta och underrättar dig. (Funktionen har funnits i Firefox i ett år vid det här laget.) Säkerhetsrapporter och spårningsblockerare finns nu inbyggt i webbläsaren. Du kan se vilka spårare och cookies som finns på den sidan du besöker. Prestandan är förbättrad och laddar nu de sidor du ofta besöker snabbare. Safari drar nu mindre batteri i din enhet. Safari har dock alltid varit energieffektiv i macOS. Som bekant är Chrome ganska resurstörstig. Sammanfattningsvis så tycker jag att det är positivt att Apple försöker hinna ikapp omvärlden med sin webbläsare.

Meddelande

Appen Meddelande har fått en uppdatering. Så klart utseendemässigt men också funktionsmässigt. Du kan nu fästa viktiga konversationer så att de ligger överst. När du svarar på ett meddelande skapas nu automatiskt konversationstrådar, detta är funktionellt när man har en gruppkonversation. Du kan skapa gruppfoton. När du skriver någons namn så blir namnet markerat. Du kan ställa in gruppen så att du endast får notiser från den när ditt namn nämns i konversationen. Du kan söka efter bilder direkt i appen och lägga till dem till en konversation. Memojis och effekter kan användas i meddelande. Sökfunktionen har uppdaterats och organiserar resultatet efter typ av innehåll.

Kartor

Precis som de andra apparna så har Kartor också fått sig en översyn men nytt gränssnitt, ny ikon och nya funktioner. Bland annat så finns det nu en guide inbyggd. Du kan se bästa bilrutterna, Cykel och gångrutter såväl som kollektivtrafik. Apple har även lagt till information om bästa vägen för eldrivna motorfordon. Du kan se omgivningarna i 3d och även se detaljerade inomhuskartor för större flygplatser och köpcentra. Om dessa funktioner är aktiva för svenska destinationer låter jag vara osagt. Det brukar oftast röra sig om amerikanska resmål. Men vi får se när Big Sur kommer till våra Mac-datorer.

Integritetsinformation i App Store.

Information om hur apparna som erbjuds i App Store spårar dig samt vilken data som den samlar in om dig, kommer att visas app för app. Kan ju vara intressant att veta. Ofta sker detta utan användarens vetskap. Oftast är det väl inte värre än att använda Facebook.

Sammanfattning och mer att se!

Mycket har omarbetats i nya Big Sur. När den släpps får vi se hur den tas emot då förändringar inte brukar vara jättepopulära. Speciellt utseendeförändringar. Själv tycker jag att det ser lovande ut. Läs mer på Apples hemsida om Big Sur.

Se hela Apples Event och Presentation över nyheter inför hösten.