Högerklicka, högerklicka och återigen högerklicka!

Jaha vad är nu detta kan man undra! Jo jag vill bara påminna dig om att när du kör fast lite med något du ska göra på din dator, vare sig den är en Windows PC, en Mac eller en PC med Linux, så kan du alltid högerklicka på just det område där du sitter fast. När man högerklickar så får man nämligen fram de kommandon som finns tillgängliga för just det du vill göra något med. Till exempel, Skrivbordet eller en ikon på skrivbordet, aktivitetsfältet eller text i ett Word-dokument och så vidare. Testa att högerklicka på olika ställen i din dator så ser du att du får fram olika valmöjligheter beroende på vad du högerklickar på.

Så här får du fram den s.k. snabb-menyn som visas när du högerklickar:

Knappen för Snabbmenyn
Bild från Microsofts Hemsida

För Windows och Linux är det inget konstigt, bara klicka men musens högerknapp på området. Många tangentbord har också en knapp för snabb-menyn. Se bilden.

För dig som har en Mac och använder en Magic Mouse som inte har knappar så måste du hålla nere CTRL + Klicka för att få fram snabb-menyn. Har du en Apple Laptop så kan du klicka med två fingrar samtidigt på musplattan för att högerklicka eller CTRL + klicka med ett finger. Om du använder en vanlig mus till din Mac så fungerar det på samma sätt som PC. Klicka med Högerknappen.

Skrivbord med exempel på olika snabb-menyer.
Skrivbord med exempel på olika Snabb-menyer