Den gamla laptopen fick nytt liv med Linux Mint.

Så härom veckan gick jag igenom gamla datorer som kunder har kasserat. En del är bara att rensa och slänga men en del går att blåsa liv i faktiskt. Datorn i fråga är en mindre laptop med lite sämre batteri och inte så hög kapacitet på hårdvara men helt ok. Det är svårt att avgöra hur mycket tid och pengar man ska lägga på en sådan maskin och jag funderade på vilket operativsystem som skulle passa den. Microsofts stöd för Windows 7 är snart förbi så det var inte optimalt att ta det. Windows 10 fungerar men maskinen är så pass gammal att jag inte ser den fungera optimalt någon längre tid med det. Så jag bestämde mig för att lägga in Linux Mint Cinnamon i maskinen. Jag startade upp maskinen på en live USB för att testa hur mycket hårdvara som fungerade. Det är främst trådlöst som är intressant i det skedet. Det var inga problem. Stöd från live usb, så jag körde installationen till den lokala hårddisken. Det gick fint det med. Installation av uppdateringar och så kollade jag om det fanns ytterligare drivrutiner att installera för just denna lilla Toshiba. Det fanns det inte. Den gick på alla drivrutiner från Linux kärnan. Den största överaskningen som jag fick i samband med denna installation var faktiskt att jag i panelen såg en liten skrivarikon. Så jag kollade upp varför den dök upp. Det visade sig att det var en HP bläckskrivare som vi har kopplad till samma trådlösa nätverk ute på kontoret. Maskinen hade stöd för den med utan någon som helst inblandning från min sida. Jag testade en utskrift. Japp det lirade.

Varför valde jag Linux Mint Cinnamon?

Ett av skälen är att Linux går bra på lite äldre hårdvara. Mint Cinnamon just för att det liknar Windows lite i skrivbordsmiljön. Det gör den lättare att vänja sig vid för någon som är ny i Linux. Jag valde en linux distribution för att man får en ganska komplett uppsättning av program. Det finns nästan allt man behöver. Office-paket (LibreOffice), Bildredigering och bildhantering. Webbläsare, E-postklient, PDF läsare, Ljudspelare och Filmspelare, torrentklient med mera. Det är inte heller så svårt att installera program som Spotify, Skype och Google Chrome om man vill ha det.

Linux miljön är inte heller så känslig för virus på nätet. Visst det kan hända men precis som Mac är den inte så utsatt. Det finns Antivirus och brandvägg att installera. I fallet Mint Cinnamon är det bara att starta Branväggen.

Brandvägg i Linux Mint Cinnamon
Brandvägg i Linux Mint Cinnamon

Vad kommer inte att fungera?

Det mesta fungerar på Linux. Bankfunktioner fungerar om man använder bankdosa trådlöst och BankID via mobilen. Steam fungerar på Linux och väldigt många spel fungerar numera. Adobe produkterna och Microsoft Office har inget officiellt stöd. Klarar du dig inte med något av substitutprogrammen för Linux så välj inte en Linux distribution.