Håll din Mac uppdaterad.

Att uppdatera sin Mac är inte alltid en prioritet. MacOS frågar ju så klart varje gång det kommer en uppdatering men helt ärligt hur många kör uppdateringarna? Det tar ju trots allt rätt lång tid. Du bör dock göra detta när uppdateringarna kommer annars riskerar du att din Mac står med säkerhetshål. Blir den väldigt eftersatt så kommer även funktioner sluta fungera. Fast då pratar vi om år av misskötsel och att du använder en väldigt gammal version av macOS. Så här 2021 så är vi uppe på macOS Big Sur. Den ska uppdateras den med. Apple släpper uppdateringar kontinuerligt för att förbättra funktioner och säkerhet i operativsystemet. Den här versionen kan vara extra viktig att uppdatera vid uppmaning. Det är den första versionen som stöder M1 processorerna från Apple vilket innebär att även om den är ganska lik de tidigare versionerna av macOS så har det hänt en hel del under huven på den här. 

Säkerhetskopiera

Uppdateringar brukar i de flesta fall vara ofarliga men ibland händer det att något går fel så innan du kör igång bör du kanske säkerhetskopiera din Mac. Använd en extern disk och aktivera Time Machine och låt den säkerhetskopiera hela din dator.

Uppdatera operativsystemet macOS

Om du nu har struntat i att uppdatera datorn när den frågar dig så kan du själv starta uppdateringen när du känner dig redo att göra det. Du går in i Inställningar, Programuppdatering, operativsystemet kommer att kontakta apple för att se om det finns någon uppdatering för din maskin. I mitt fall finns inga nya uppdateringar men om det skulle finnas är det bara att köra dem här.

Inställningar under macOS.

Det finns fler inställningar att göra för just uppdateringar men syftet med den här instruktionen är att lära dig hitta var inställningarna för uppdatering finns. 

Dialogrutan för uppdatering av macOS

Uppdatera dina appar

Programmen som du har installerat själv ingår inte i den här uppdateringen. De får du uppdatera via AppStore. 

Starta AppStore och klicka på ditt namn längst ner till vänster. Om du är inloggad i ditt Apple-konto så ser du det här nere. När du har klickat här ser du de appar som du har laddat ner tidigare eller köpt. Om det finns en uppdatering för någon app så ser du det vid appen i fråga. 

Uppdatera dina appar via AppStore.

Då bör du hitta var du ska uppdatera din Mac. Lycka till och glöm inte att ta en säkerhetskopia på din Mac om du har viktiga filer på den.