Hur ser jag vad som finns på iCloud?

Många är vi som har våra telefoner, surfplattor och apple datorer kopplade till ”det där molnet iCloud”. Tyvärr så tror jag att det är en hel del användare som inte riktigt förstår hur man kan komma åt och titta i iCloud. Det är faktiskt ganska lätt. Allt du behöver är en dator med en webbläsare. Det behöver inte vara en Mac, det kan vara vilken dator som helst.

Logga in i iCloud-portalen.

För att komma till portalen för iCloud går öppnar du din webbläsare. I adressfältet slår du in https://www.icloud.com. Detta tar dig till inloggningssidan för iCloud.

Inloggningssidan för iClouds Webbportal.

I fältet Apple-ID slår du in den e-postadress som du använder som Apple-ID. Tryck sedan på pilen till höger. Nu dyker ett nytt fält upp under ditt Apple-ID. Där slår du in det lösenord du använder för ditt Apple-ID.

När du har angett ditt lösenord kommer du få en förfrågan på din Iphone eller Ipad om du försöker logga in. Detta kallas tvåstegsverifiering. Du klickar på Tillåt på enheten och så kommer du att få upp en 6-siffrig kod på enheten. Den koden kommer du nu att få skriva in på webbsidan iCloud på datorn.

Förfarandet för 2 stegs verifieringen:

  1. På datorn: Ange Användarnamn och lösenord.
  2. På Telefon: Svara Tillåt och notera den 6-siffriga koden.
  3. På datorn: Ange den 6-siffriga koden.

Hitta i iCloud

Nu ska du vara inloggad i ditt iCloud och du kan se vad som finns i ditt ”moln”.

iCloud-portalen

Mail: Om du har en mailadress som slutar med @icloud.com eller @me.com så kan du läsa din e-post i Webbmailen. Mail är helt enkelt webmail för dessa e-postadresser precis som du kan läsa Gmail och Hotmail på webben.

Kontakter: Om du har valt att synka dina kontakter från din mobiltelefon så kan du se och redigera dina kontakter här. Det är samma som din adressbok i din iPhone.

Kalender: Man kan ha flera olika konton (Gmail, Outlook m.fl.) kopplade till sin kalender i mobilen men om man använder sig av iClouds kalender kan du se och skapa nya möten i kalendern på webben. Den synkas sen till din mobil, iPad eller mac dator.

Bilder: Precis som det låter så är det ditt bildbibliotek. Alla bilder som du har tagit med mobilen finns här (förutsatt att du har köpt tillräckligt med utrymme i iCloud). Du kan enkelt ladda ner bilder till din dator från iCloud portalen.

Utforska iCloud Drive

ICloud Drive, Pages, Numbers och Keynote: Icloud Drive är själva utforskaren för sparade dokument i din Apple enhet. Du kanske ha en Mac dator som du har iCloud Drive aktiverad på. Då kanske du också sparar dina dokument i molnet. Du kan se dem under iCloud Drive.
Pages, Numbers och Keynote är Apples motsvarighet till Word, Excel och PowerPoint. Du kan skapa dokument, kalkylblad och presentationer direkt på webben precis som med Microsofts Online versioner av Office eller Googles Docs.

Onlineversionen av ordbehandlaren Pages

Anteckningar: Väldigt många gör Anteckningar i sin Iphone, Ipad och Mac dator. Dessa kan synkas till iCloud. Här kan du läsa och skapa nya Anteckningar som sedan synkas till din Apple-enhet.

Påminnelser: Appen påminnelser finns i alla Apple enheter. Du kan synka påminnelser med iCloud och även redigera dem. Påminnelser är som en att göra app där du kan sätta datum på dina uppgifter.

Hitta iPhone: Om du har aktiverat Hitta min iPhone kan du söka en borttappad iPhone här. För att göra det måste du logga in igen med ditt AppleID.

Logga in i ditt iCloud och titta runt på de olika funktionerna. Det brukar vara det bästa sättet att bekanta sig med hur de fungerar.