Safari – Skapa och sortera bokmärken.

De flesta av hos har väl en del bokmärken som vi använder när vi surfar på webben. För dig som inte är så van vid datorer så är bokmärken sparade genvägar till sidor som man ofta använder eller är intresserad av att läsa frekvent. 

3 sätt att lägga till ett bokmärke i Safari:

  1. Via meny-fältet.
  2. Med hjälp av tangentbordskommando.
  3. Via en knapp i Safaris verktygsfält.

Det första man måste göra innan man kan lägga till ett bokmärke är att surfa till den sidan som du vill spara som ett bokmärke. 

Via Meny-fältet:

  1. När du står på sidan du vill ha som bokmärke, klickar du på menyn Bokmärken
  2. Gå sedan till menyvalet Lägg till bokmärke.

Via tangentbordskommando:

När du står på sidan du vill ha som bokmärke, tryck på tangenterna CMD + D samtidigt.

Via verktygsfältet i Safari:

  1. När du står på sidan du vill ha som bokmärke, tryck på knappen Dela i Safaris verktygsfält. 
  2. Välj Lägg till bokmärke i menyn som visas. 
Knappen dela i webbläsarens Safaris verktygsfält.
Knappen Dela i verktygsfältet.

Dialogrutan – Lägg till bokmärke. 

Nedan ser du dialogrutan som dyker upp när du anger kommandot Lägg till bokmärke. Det är samma oavsett vilket av de tre sätten du väljer.

Den översta rutan heter Lägg till sidan i: och syftar på placering av bokmärket. Jag har skapat en del mappar bland mina bokmärken och den senaste jag använda var Hemsida & Blogg. Det är därför den kommer upp som val. Om man trycker på den blå knappen till höger får man upp en lista på alla mappar som finns bland bokmärken. Välj den du vill spara i. 

I rutan under står det ”Nyheter – senaste nyheterna i Sverige och världen”. Det namnet vill jag inte använda för mitt bokmärke. Anledningen till att det står så är att Safari hämtar informationen från  title-taggen i koden. Jag vill döpa mitt bokmärke till Expressen. Så jag skriver Expressen här istället. 

Döpa och placera bokmärken.
Döpa och placera bokmärken.

Mer om sortering och hantering av bokmärken.

Du kan redigera och sortera bland dina bokmärken på flera sätt. 

Direkt i bokmärkesfältet:

Klicka på knappen bokmärkesfältet i verktygsfältet i Safari. När du gör det ser du en kolumn till vänster i fönstret med alla dina bokmärken. Här kan du skapa nya mappar och sortera in dina bokmärke sidor i rätt mapp. För att skapa en ny mapp i bokmärkesfältet, CTRL + Klicka (högerklicka om du har en vanlig PC mus). Välj Ny mapp och döp mappen.Du kan sedan dra dina befintliga bokmärken till dina sorteringsmappar.

Bokmärkesfältet i Safari.
Bokmärkesfältet i Safari,

Genom Bokmärkesredigeraren: 

MacOS har även en bokmärkesredigerare. Där hittar du alla bokmärken. Du kan sortera och skapa mappar som du vill. Du öppnar bokmärkesredigeraren via menyn Bokmärken – Redigera bokmärken eller via tangentbordskommandot Alt+CMD+B.

Bokmärkesredigeraren i Safari.
Bokmärkesredigeraren i Safari.

Favoriter och Startsidan!

Den översta mappen i Bokmärkeshanteringen heter Favoriter. De bokmärken och mappar med bokmärken som ligger sorterade under favoriter kan du se på Startsidan. Som du ser på bilden har jag en mapp som heter Uppslagsverk i bland mina bokmärken. Den ligger inte under Favoriter så den finns inte med på min startsida för Safari. 

Kopplingen bokmärken och startsidan.

Flyttar jag in den i Favorit-mappen så ser jag den på startsidan. 

Här har jag lagt mappen Uppslagsverk under Favoriter