Din Windows Pinkod är inte ditt lösenord!

Nu tänker jag tjata om lösenord igen. Jag har på min serviceavdelning lite bekymmer med datorer som kommer in och kunden har bara lämnat pinkoden. Pinkoden är inte lösenordet i sig till din Windows 10 dator. Pinkoden är bara ett substitut för ditt lösenord. Syftet med pinkoden är att du inte ska behöva skriva in ditt långa lösenord varje gång du loggar in i datorn. Istället kan du bara skriva pinkoden. Det farliga med detta är att jag ser att många faktiskt glömmer bort sitt riktiga lösenord.

Varför tjatar jag då när jag kommer in med pinkoden?

Ja som tekniker kan jag faktiskt inte göra vissa saker utan lösenordet. Jag kan till exempel inte göra en systemåterställning. Jag kan inte installera om Windows från recovery utan att ta bort alla kundens filer. Visst jag kan ta backup på andra sätt men det innebär mera jobb. Är datorn mjukvara korrupterad så att jag inte ens kan logga in i datorn så måste jag i så fall skruva isär den och ta ut hårddisken för att kunna ta backup (spara bilder och dokument).

Vad ska du göra?

Skriva alltid upp ditt lösenord så att du kan hitta det igen även om du använder pinkod. Tänk på att det är viktigt om du har använt stor eller liten bokstav. Lämna ditt lösenord inte bara pinkoden när du lämnar in din dator på service. 

Mobiltelefoner

Samma sak gäller mobiltelefoner. Har du ett mönster eller fingeravtryck så står mönstret eller fingeravtrycket för den kod som du först lade in i telefonen. När du beslöt att använda ett annat sätt att logga in än att skriva koden så togs koden inte bort. Samma sak gäller här. Glöm inte bort vilken kod du registrerade i din telefon. Skriv ner den. Helst någon annanstans än i telefonen.